ЕВРОПСКИ суд за људска права донео је 1. октобра коначну одлуку да БиХ мора да поштује пресуду којом се налаже уклањање православне цркве из дворишта Фате Орловић у Коњевић Пољу, код Сребренице. У одлуци се наводи да је прекршен члан 1 протокола 1 о заштити имовине Европске конвенције о људским правима.

Случај се односи на православну цркву која је изграђена на имовини Фате Орловић, која је била принуђена да је напусти током рата у БиХ од 1991. до 1995. године. Одлука укључује и уклањање цркве са поседа најкасније у року од три месеца, након што ова одлука постане коначна. Суд се при доношењу одлуке позвао и на деловање Комисија за имовинске захтеве расељених лица и избеглица (ЦРПС) која је 1999. године утврдила да породица има право на враћање све имовине, што је 2001. године потврђено и одлуком Министарства за избеглице и расељена лица.

Њену тужбу пре пет година одбио је Основни суд у Сребреници.

Крстан Симић, правни експерт и биши судија Уставног суда БиХ, каже, за "Новости", да је Суд у Стразбуру донео одлуку којом је утврдио да су повређена људска права Фате Орловић и њено право када је реч о располагању имовином.

- Ситуација је веома сложена, јер, колико се сећам, пред редовним судовима је вођен поступак у коме се тражило да СПЦ уклони цркву са земљишта Фате Орловић, које је имало статус напуштеног земљишта од 1992. до 1995. године, и да су судови пресудили у корист СПЦ, тако што је СПЦ требало да обештети Фату Орловић доделивши јој друго земљиште или адекватну новчанунакнаду - каже Симић. - Колико се сећам, она је то одбијала, мало и провокативно, и суд у Стразбуру је сада, доносећи своју одлуку, полазио, не од пресуда судова у РС и БиХ, већ од фамозних одлука Међународне ЦРПС комисије, која је одмах после рата, без извођења доказа, доносила одлуке да се бившим власницима врати имовина након престанка оружаних сукоба у БиХ.

Прочитајте још - Камењем на свештенике

Он каже даље да је такву одлуку добила Орловићева, а исту одлуку су имале стотине хиљада грађана БиХ.

- Оне су биле извршне и наши органи су их спроводили у пракси кроз поступак извршења. Суд у Стразбуру ослонио се на те одлуке, полазећи од тога да постоји обавеза сваке државе да обавезно спроводе правоснажне одлуке које су донете на њиховом простору. Значи, Суд у Стразбуру се вратио и успоставио одговорност БиХ да цркву треба уклонити са земљишта Фате Орловић, на основу одлуке Комисије ЦРПС, и то након скоро 25 година. Ми знамо колико је таквих одлука остало неизвршено и није могло бити извршено, па сам мало затечен оваквим ставом Стразбура - појаснио је Симић.

Фото С. Селимовић/Слободна Европа


Црква која је у спору изграђена је 1998. године, након што је земљиште изузето у корист Црквене општине Дрињача. Тужбу је због тога поднело 14 чланова исте породице, који су рођени у периоду између 1942. и 1982. године.

ИЗАЗИВАЛА ИНЦИДЕНТЕ

ФАТА Орловић је више пута правила разне инциденте у цркви и около ње. Улазила је у порту цркве и нападала свештенство. Покушала је да спречи славу цркве, као и недељна богослужења која су се одржавала у присуству верника из околних села. Црква је и више пута скрнављена разним увредљивим графитима.