НА већини факултета школска година почела је у понедељак, а свечаном пријему бруцоша на Учитељском факултету присуствовао је и министар просвете Младен Шарчевић.

- Многи наставници се забораве, али први учитељ се памти цео живот - истакнуто је на свечаном пријему. Декан Учитељског факултета проф. др Данимир Мандић поручио је студентима да су одабрали одговоран, тежак, али у исто време и најлепши посао.

- Код деце треба подстицати истраживачки дух и способност закључивања, уместо да суво меморишу знање, потребно је унапредити технологију рада и вредновање знања ученика - каже проф. др Мандић, за "Новости". - Више пажње треба посветити активностима и процесима који доприносе развоју детета, прећи на истраживачку наставу, како би ученици сами закључивали и истраживали, како би се очувала њихова природна радозналост, а не да се отупљује развој детета.

Проф. Мандић истиче да су истраживања показала да су наша деца на крају четвртог разреда у горњој трећини европског просека, на крају осмог разреда у средини, а на крају средње школе у доњој половини.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Шарчевић: Србија хвата корак са развијеним светом


То значи, каже проф. Мандић, да су наставници коју предају у основној и средњој школи недовољно оспособљени за наставнички посао, због чега је потребно боље их педагошко-психолошки припремити за рад у школи.

Иначе, каже наш саговорник, учитељски посао је најлепши јер се стварају нераскидиве везе између ученика и учитеља.

- Око 80 одсто карактерних особина код деце се формира до 10. године, тако да је велика одговорност на родитељима, васпитачима, учитељима - истакао је он.


РАЗМЕНА

МИНИСТАР Шарчевић је рекао да је Србија однедавно пуноправни члан програма "Еразмус плус" и поручио бруцошима да буду што мобилнији, одлазе на студентске размене у иностранство.