СТУДЕНТИ из покрета "Један од пет милиона" јутрос су предали ректорки проф. др Иванки Поповић кључеве Капетан-Мишиног здања, чиме је окончана блокада Ректората Универзитета у Београду.

Овим симболичним чином, међутим, откључана је и прича о томе колико је челница БУ у овој вишедневној агонији, уистину била само академски солидарна са групом политички инструисаних младих људи и да ли је на концу склизнула у пристрасност недостојну њеног положаја.

Материјала за ову дилему и те како има и то у до данас замандаљеној згради. Како "Новости" незванично сазнају, у кругу блиских ректоркиних сарадника има доста незадовољства због потеза које је она повлачила током блокаде и начина на који је она окончана.

Тако је, како преносе наши извори, било предлога да се реагује раније и енергичније, да чланови ректорског колегијума нађу начин да се уђе унутра и да се запослени врате свом послу. Наводно, првих дана блокаде ректорка се више консултовала са сарадницима, а последње одлуке донела је самостално.

Деблокаду Ректората поздравила је данас и премијерка Ана Брнабић, рекавши да је то у интересу запослених и око 100.000 студената, али је и упозорила да се притисак на ректорку наставља и то, како је рекла, уцењивачки:

- Они који су Ректорат држали у блокади и даље од ректорке очекују да поступа на основу њихових захтева. Што се тиче апела оних који су 12 дана држали Универзитет под блокадом да не дају ректорку и да ће је штитити од притисака, исту ону ректорку коју 12 дана нису поштовали, коју су физички спречавали да уђе у Ректорат, желим да у име Владе подсетим да првог човека Универзитета предлажу професори, а бира Савет Универзитета, у ком су и представници студената и професори са Универзитета.

БЛОКАДА Запослени 12 дана нису могли да уђу у Ректорат/Фото В. Данилов

ПРОЧИТАЈТЕ И: Пада блокада ректората: Договорили се студенти и професорка Поповић


Брнабићева истиче да једини притисак којем је ректорка била изложена долази управо од оних који је сада наводно бране.

- Тај недопустиви притисак на ректорку се наставља кроз поруку да је "испит положила", а да јој је "дипломски заказан" за 4. новембар. Тиме се показује да је карактер протеста уцењивачки, јер се и даље од ректорке очекује да поступа на основу захтева оних који су суспендовали Ректорат. Ректорка Поповић од свог именовања у сваком тренутку је била релевантан саговорник и партнер, за разлику од политичких активиста из покрета "1 од 5 милиона" који су је 12 дана селективно и по сопственом нахођењу пуштали у Ректорат на разговор, а данас је "не дају".

Премијерка је додала и да Влада поштује аутономију УБ и да се никада не би усудили да било ком званичнику Универзитета кажу да су положили испит или не, као и шта треба да ураде да би "дипломирали".

О томе да ли се попуштањем групи студената из "1 од 5 милиона" сврстала уз једну политичку опцију, као и да ли сматра да је подлегла притисцима, ректорка Поповић одговара:

- Суштина договора са студентима је да Универзитет сам може да решава своје проблеме, без утицаја било ког политичког актера. Ово није случај који треба политизовати. Универзитет је јавно добро и мора да функционише као институција од националног значаја.

Ректорка напомиње да су студентски захтеви били академски, и да су питања о којима је са њима разговарала од значаја за Универзитет и његов нормалан рад:

- Договор је кључан због тога што је Универзитет показао да може сам да реши проблеме са којима се суочава.

Представници групе која је 12 дана онемогућавала рад оценили су данас да је Универзитет показао да је аутономан и поручили да ће наставити да штите ректорку од сваког могућег притиска.


ВУЧИЋ: НИКО ПРЕ НИЈЕ НАПАДАО РЕКТОРА

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић поручио је из Њујорка да нико никада није нападао ректора УБ, затварао га или му забрањивао улазак у Ректорат, као што је то био случај током недавне блокаде Ректората, што види као ужасан политички потез Савеза за Србију. Председник је рекао да и владајућа коалиција може да уведе у Ректорат стварне студенте, али да то није решење:

- И шта да радимо, да дође неки нови Ђура и малтретира ректорку да потпише нешто друго, као што је потписала договор са онима који су блокирали Ректорат.

Вучић је додао и да никада није вређао проф. Поповић.