НИЈЕ честа појава да опозициони посланици седе у владиним телима, али Љупку Михајловску су партијске колеге из Странке модерне Србије у томе подржале. Она је однедавно на челу Радне групе за побољшање положаја особа са инвалидитетом. Каже, схватили су да је то питање од националног значаја.

Прочитајте још: Пожаревац: Инвалиди рада траже помоћ

После неколико случајних сусрета са премијерком Аном Брнабић, Љупка је успела да јој укаже на проблеме особа са инвалидитетом. Скренула је пажњу и на недостатке који им онемогућавају нормално функционисање у свакодневном животу, говорила о баријерама за људе у колицима, али и о проблемима оних који имају проблеме са слухом и видом.

Прочитајте још: Инвалидима рада прети смрзавање

- Једино њено питање је било: "Да ли можемо нешто да урадимо?" и тако је све почело - прича она. - Признајем, јесте необично, али засад функционише. Не дешава се често да се права особа нађе на правом месту. Више од 20 година бавим се проблемима особа са инвалидитетом и ово за мене јесте изазов.

ОДУСТАЋУ АКО ЛУПИМ ГЛАВОМ О ЗИД НЕ зависи све од добре воље Владе, већ и од обавеза које имамо према ЕУ - објашњава Михајловска. - Мислим да никада на некој функцији не би требало имати особу реда ради. Чини ми се да је у мом случају то испоштовано. Видећемо како ће се ствари одвијати, али сам сигурна да ћу, ако лупим неколико пута главом о зид, одустати.

Иако може да уради много, она наглашава да не очекује да се деси ништа спектакуларно. Дала је себи одређени рок да се ствари бар мало покрену са мртве тачке. То је, по мишљењу Михајловске, процес као изградња ауто-пута, јер особе са инвалидитетом нису хомогена група. Свако од њих има другу врсту проблема.

- Не сусрећу се са истим недаћама слепи људи и они у колицима, нити они који су, рецимо, инвалидитет стекли неком болешћу - каже Љупка. - Имам доста знања, познајем стандарде УН и ЕУ и мислим да могу доста да помогнем. Срећа би била када би свака влада имала овакву радну групу, јер чињеница је да се ставови партија по овом питању не разликују - каже она. - Нико ме ни на који начин није условљавао.

У држави све иде спорије него у бизнису и невладиним организацијама. Љупкина идеја је да даје иницијалне предлоге и маркира кључне проблеме, па да онда крене у њихово решавање. Примера ради, у свакој земљи ЕУ питање неприступачности градског превоза је решено. Код нас још није. Она напомиње да се треба позабавити правом слепих да гласају тајно. Подсећа и да, на пример, у здравственим установама нема тоалета за људе у колицима.