Празник Рођења Пресвете Богородице, у народу познат и као Мала Госпојина, обележен је данас у Обилићу, граду из којег су Срби протерани током сукоба на Косову и Метохији, а који је административни центар општине у чијем су саставу четири села са српском већином.


Литургији, коју је служио парох Александар Нашпалић, присуствовао је и помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић, који је поручио да је веома важно да се формира општина Прилужје-Племетина, да би окупила села са српском већином у овом делу централног Косова и Метохије, која су тренутно у саставу већински албанских општина.


"Ово је храбар народ, народ који је издржао много тога, па ће издржати тренутке који су и сада тешки. Борићемо се, пре свих председник Србије Александар Вучић и преговарачки тим на челу с Марком Ђурићем, да се формира општина Прилужје-Племетина која би омогућила да њом управљају Срби и да ситуација буде боља", казао је Петковић.


На тај начин би, како је истакао, била избегнута сутуација да локалне албанске власти административним препрекама спречавају изградњу вртића и школа, као и економска улагања у већински српска села.


Како је саопштено из Канцеларије Владе Србије за КиМ, Петковић је нагласио да је од пресудне важности да на предстојећим покрајинским изборима 6. октобра победи Српска листа, јер је то гаранција очувања институција Србије на терену, везе са Београдом и борбе за интересе српског народа.


ПРОЧИТАЈТЕ И: ДЕЦЕНИЈА ОД СМРТИ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА: Господ га предодредио да буде духовни отац српског народа


"Не смемо да дозволимо да нам Приштина подметне кукавичје јаје и да појединци који не представљају српски народ и немају везе с Београдом прођу на овим изборима и тако остварују интересе Приштине, а не интересе српског народа и Београда", упозорио је Петковић.


Месни парох Александар Нашпалић констатовао је да се прогнани Срби већ две деценије окупљају како би обележили славу Обилића, у наду да ће се једнога дана окупити, али не да долазе аутобусима, већ да из својих кућа дођу у храм.


Мала Госпојина данас је обележена и у Грачаници, која овај хришћански празник обележава као Дан општине.


Литургију у манастиру Грачаница служио је архимандрит Иларион, игуман манастира Драганац, уз саслужење свештенства Српске православне цркве и сестринства манастира Грачаница.


Литургији и литијама присуствовали су и председник општине Грачаница Срђан Поповић, председник привременог органа Скупштине града Приштине Љубинко Караџић, председник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији из Бањалуке Милорад Арлов, као и велики број верника из Грачанице и околних места.