ПОВОДОМ 125 година од рођења и 40 година од смрти преподобног Јустина Поповића, у недељу ће у манастиру Ћелијама, код Ваљева, бити освећен његов заветни храм - троолтарна црква посвећена Светом Сави, Светом мученику Јустину Философу и преподобној Марији Египћанки.

Освећењем овог храма, Ваљевска епархија и формално постаје духовни дом двојице најзначајнијих личности Српске цркве новијег времена - Светог Николаја Велимировића из Лелића и Јустина Ћелијског. Својим наследницима он је завештао да сав приход од његових дела уложе у Фонд Светог Јована Златоустог, с циљем да се у Ћелијама подигне троолтарни храм у част великих хришћанских светитеља.

Пројекат овог храма урадио је недавно преминули архитекта Предраг Ристић, а први темељи постављени су 2007. године. Пре неколико месеци у потпуности су завршени сви унутрашњи и фасадни радови.

Свету архијерејску литургију предводиће више владика СПЦ, а очекује се долазак и верника из свих делова Србије.

Преподобни Јустин Ћелијски убраја се у највеће теолошке ауторитете које је изнедрила Српска црква. Канонизован је 2010. године, а спомен на његово дело Црква прославља 14. јуна. Духовни је отац великог броја епископа СПЦ, међу којима су и митрополит Амфилохије, умировљени епископ Атанасије (Јевтић) и владика бачки иринеј (Буловић).

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Испуњен завет оца Јустина