Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић разговарао је са замеником председника Кинеске националне свемирске администрације Ву Јанхуом о укључењу Србије у савремени сателитски програм те агенције.

Поповић је навео да сарадња са кинеским партнерима Србији треба да обезбеди коришћење сателитских снимака и података са космичких платформи за навигацију, телекомуникације, даљинска истраживања, као и посматрање земље из космоса.

"Србија и Кина ће интензивно развијати сарадњу у области космичких технологија, истраживања и посматрања свемира. Космичке технологије представљају основ технолошког развоја у будућности, а тај развој се заснива на повезаним уређајима, размени велике количине података и њиховој обради уз помоћ вештачке интелигенције", изјавио је Поповић, саопштено је из ресорног Министарства.

Он је оценио да ће заједничким пројектима бити обухваћене области размене научног и истраживачког кадра у области космичких технологија.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Србија није довољно безбедна без сателита

Од посебног значаја је едукација инжењерског кадра у овој области. Српски инжењери су према оцени релевантних светских организација проглашени за лидере у овом делу Европе и сигуран сам да ће у сарадњи са својим колегама из Кине успоставити сарадњу у области космичких технологија и свемирске науке“, рекао је Поповић.

Он је додао да потенцијал за сарадњу са Кинеском националном свемирском администрацијом види у развоју дигиталних сервиса у области управљања геопросторним информацијама за потребе пољопривреде, урбанизма, финансија, безбедности.

Фото inovacije.gov.rs


Србија очекује подршку у развоју својих сателитских система, јер је Кина један од лидера у области свемирске науке и знања кинеских инжењера послужиће да се у Србији развију стартап компаније у овим областима", истакао је Поповић.

Поповић је подсетио да су односи Србије и Кине данас на највишем историјском нивоу и да је то директна заслуга председника Србије, Александра Вучића и председника НР Кине Си Ђинпинга.

Ву је истакао да су односи Србије и Кине традиционално добри и изразио спремност кинеске стране да са Србијом подели искуства у области космичких технологија.

Он је нагласио да ће ова сарадња омогућити да Србија ојача своје економске, индустријске и привредне потенцијале и обезбеди услове за развој иновационе инфраструктуре и нових технологија у области свемирске науке.