УПРАВА за биомедицину Србије привремено је суспендовала дозволу за рад швајцарској банци матичних ћелија "Крио сејв", сазнају "Новости". Разлог је што банка која је у међувремену запала у финансијске проблеме, и све поверене узорке ћелија препустила другој банци, у Пољској, без сагасности родитеља, није обавестила Управу о промени носиоца дозволе за прикупљање матичних ћелија из крви пупчаника.

Управи је у среду поднет и захтев да се ова банка избрише са списка лиценцираних, а уз то је приложена документација да је почетком септембра овој банци одузета дозвола за рад у Швајцарској. Још се, међутим, не зна шта чека родитеље који су, само у Србији поверили између 8.000 и 10.000 узорака матичних ћелија своје деце, и за 20 година чувања платили по 1.800 евра?! Има индиција да сви узорци нису ни узети по предвиђеној процедури, без које болнице одбијају да их, у случају потребе, користе.

- До добијања званичног обавештења о статусу компаније "Крио сејв Србија", обавестили смо директоре здравствених установа које имају породилиште да ставе ван снаге уговоре са овом компанијом - кажу у Управи за биомедицину Србије. - Такође, наложено је компанији "Крио сејв Србија" да обустави склапање нових уговора, као и да обустави све активности у вези поступка извоза матичних ћелија из крви пупчаника на основу уговора који су склопљени са странкама, а још нису реализовани.


Прочитајте још - Чување матичних ћелија многима још непознаница

У Управи кажу да је "Крио сејв" достављала клијентима и Управи за биомедицину потврде о адекватном складиштењу јединица крви, након добијања потврде од банке у коју су упућене.

- Поверили смо матичне ћелије детета "Крио сејву" пре четири године - каже Никола Обрадовић. - До пре две-три године смо из те компаније добијали обавештења о статусу узорка. Сада нема никаквих информација и чекамо шта ће се дешавати.

Сви узорци из "Крио сејва", око 250.000, пребачени су у пољску Фамикорд банку. Неки тврде да би без тога депоноване ћелије пропале, јер је "Крио сејв" остао и без течног азота помоћу којег се оне чувају на -180 степени Целзијуса.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Матичне ћелије: Лек или само нада 

Отежавајућа околност је што пре узимања ћелија поверених "Крио сејву", у једном броју случајева није тестирана крв мајки како би се установило да нема одређене заразне болести. Према информацијама из Швајцарске, где се води поступак против ове банке, има индиција да је "Крио сејв" прошле године престао да ради и додатне: микробиолошке анализе, којима се утврђује да ли је узорак стерилан, и квалитативне којима се одређује колико ћелија има, какво је њихово стање... Без тих анализа ћелије уопште не могу да се користе.

- Наше дете је у марту укључено у проширену студију Дјук универзитета, који је у претходне три студије доказао ефикасност примене матичних ћелија из крви пупчаника код аутизма, и још боље резултате са трансплантацијом ћелија донора - каже адвокат Растко Петаковић, после чије пријаве је почела провера "Крио сејва" у Швајцарској. - Тражили смо ћелије поверене на чување "Крио сејву", али како су они променили процедуру транспорта, ћелије нашег и још једног детета из Србије су пропале. Послате су курирском службом, и кад су отворене температура је била 15 степени.

Петаковић је ангажовао истражитеље у Швајцарској да провере пословање ове банке, чија испостава у Србији је од 2017. године, у више наврата била у финансијској блокади. На основу прикупљених доказа, покренута је званична истрага у Женеви, а банци одузета дозвола за рад.

- У свим околним земљама покренућу захтев да се "Крио сејву" одузме лиценца - каже адвокат Петаковић. - Иако им је, рецимо, у Црној Гори одузета дозвола, имам сазнања да и даље раде посредством агената.


ДРСКО И БЕЗ ОДГОВОРА

"КРИО сејв" није одговорио на питања "Новости" упућена на званични имејл банке, а на телефонски број у просторијама представништва у Булевару Зорана Ђинђића у уторак се јављала жена, која је била расположена за разговор са потенцијалним клијентима, али не и са новинарима. Рекла је да нема потребе да шаљемо питања представништву у Србији и спустила слушалицу.


ОВЕ ГОДИНЕ 1.250 УЗОРАКА

ПРВА страна банка ћелија отворена у Србија био је управо "Крио сејв", пре 12 година. Дозволу има још шест банака, у којима је, депоновано више од 22.000 узорака матичних ћелија. Од почетка године поверен им је 1.251 узорак, од тога 66 швајцарској банци.