АКО је судити по ставу Бошњачког националног већа, политичари боље знају шта је добро за бошњачку децу него њихови родитељи. Јер, ово веће тражи да се сва деца чији су родитељи Бошњаци аутоматски уписују на наставу на босанском језику у Новом Пазару, а да се отац и мајка о томе ништа не питају.

Очигледно је некоме засметало то што се до сада у анкетама приликом уписа деце у први разред највећи број родитеља изјашњавао за то да им наследници уче на - српском. То је зато што очигледно желе да им се деца школују на српском језику, јер знају да је то важно и за наставак школовања и касније, приликом трагања за послом. Такође, знају да нигде у Европи није могуће да неко ко се искључи из наставе на језику државе у којој живи касније тражи запослење у тој држави.

Прочитајте још - Терају прваке да уче на босанском

Али, када неће милом, хоће силом, мисле у БНВ, и траже да директори школа омогуће да се до 30. септембра сви "предомисле" и децу упишу на наставу на босанском. И прете да ће, ако се то не спроведе, бити санкција. Овој иницијативи придружио се и Град Нови Пазар, а допис школама да све морају из почетка потписала је председница новопазарске скупштине.

Ту није крај. Град и БНВ обећали су да ће првачићима који се "препишу" сносити трошкове куповине уџбеника. То је изазвало револт у српској заједници, која пита - зашто ће општина у којој живе и Срби плаћати уџбенике само бошњачкој деци, а не и српској и зашто су њихова деца дискриминисана.

И тако политичари који траже посла тамо где га нема праве проблем свима, па и онима које представљају.

А држава би требало да одреди границе докле инжењери нове стварности у "Санџаку" могу да муте воду зарад стицања политичких поена и то у областима о којима не знају ништа.