МАНАСТИР Жича биће место централног обележавања 800. годишњице Српске православне цркве, која је заказана за 6. октобар у девет часова. Други део свечаности биће одржан сутрадан у Пећкој патријаршији и Дечанима, а завршна свечана академија планирана је за 8. октобар у београдском Сава центру.

Овакав програм обележавања великог јубилеја српске црквености и духовности одредио је Извршни одбор за прославу 800 година од стицања аутокефалности СПЦ, којим председава митрополит загребачко-љубљански Порфирије. Како објашњава митрополит, део програма првог дана одвијаће се у манастиру Студеница и Краљеву.

- Обележавање великог јубилеја већ је почело у удаљеним епархијама наше Цркве - каже митрополит загребачко-љубљански Порфирије. - Централни део обележавања пратиће и изложбе, трибине и други програм. Очекујемо долазак свих архијереја, високих гостију и делегација других помесних цркава и дипломатског кора. На тај начин обележавање ће добити и карактер делатности оснивача Српске цркве - Светог Саве.

Литургију у Жичи ће предводити патријарх српски Иринеј, а и биће на челу архијереја који ће се 7. октобра упутити ка светињама на КиМ. Очекује се и присуство великог броја верника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Коме смета српски патријарх у Будви

- Сведоци смо велике и важне годишњице. Осам векова од стицања аутокефалности СПЦ јединствен је и узвишени догађај који прославља делатност и мисију Светог Саве и његово обједињавање цркве и државе у јединствен организам. Захваљујући томе Црква је данас саставни део идентитета српског народа - наводе у седишту СПЦ у Београду.

Велики јубилеј увелико се обележава у епархијама у дијаспори, а званичан почетак обележавања означен је на недавно одржаним скуповима у првим задужбинама Немањића - Цркви Светог Петра у Старом Расу и манастиру Светог Николе код Куршумлије. У част овог догађаја биће одржано и више научних скупова и прослава у којима ће учествовати универзитети, САНУ, министарства...

ОСАМ ВЕКОВА УМЕТНОСТИ

ПОВОДОМ јубилеја биће организовано више културних и теолошких манифестација. Највише се очекује од изложбе "Осам векова уметности под окриљем Српске цркве", која ће у октобру бити отворена у Београду. Она би требало да афирмише уметничко богатство наше цркве и прикаже континуитет ликовних, вајарских и занатских домета од средњег века до данас.

БИЛБОРДЕ У БУДВИ ПОСТАВИО ПРОТА МИЈАЈЛО

БИЛБОРДЕ у Будви, који позивају на прославу 800. година аутокефалности СПЦ и светосавља у Црној Гори и Боки которској поставио је протојереј Мијајло Бацковић. Поводом кривичне пријаве коју је због спорних билборда поднео Црногорски покрет, против Н. Н. лица, Бацковић се сам јавио црногорској јавности.

- Поставио сам билборде по Будви. Нека се зна да их није поставило Н. Н. лице, већ ја - свештеник Мијајло Бацковић, Катуњанин из Пјешиваца, члан организационог одбора прославе обележавања 800 година аутокефалности Цркве и светосавља у Црној Гори и Боки, која је заказана за Крстовдан, 27. септембра - каже прота Бацковић.

Отац Мијајло се не чуди незнању подносиоца пријаве, јер, како каже, њима је сва памет у фалсификатима.

- Држава која се данас зове Црна Гора то није била у време Светога Саве, као и много времена касније, а није била ни у данашњим границама. Бока није била Црна Гора све до 1945. године. Она се најпре ујединила са Србијом, па постала део Црне Горе - подсећа прота Бацковић, који позива верни народ да у што већем броју дође на светковину у грбаљски манастир Подластва.

Подносиоци пријаве наводе да, у складу са натписом на билбордима и сликама патријарха Иринеја, организатори Боку которску не сматрају интегралним делом Црне Горе, али и подстичу националну мржњу према црногорској држави и Црногорцима који су 1918. бранили независност од наводне српске агресије. (В. К.)