КУЛТУРНИ центар Новог Сада изражава забринутост, зебњу, згроженост и протест због хапшења и суђења новинару портала Index.hr из Загреба Гордану Духачеку. Овај врсни интелектуалац, како наводе у саопштењу из КЦНС, предмет је прогона због сатиричне песме објављене на твитеру.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Полиција привела новинара због песме на Твитеру

- Подсећам јавност у региону да ће 30. септембра у Новом Саду бити одржана трећа по реду Конференција о регионалној стабилности и да је Духачек један од кључних учесника и панелиста - каже директор КЦНС Бојан Панаотовић.

УЧЕСНИЦИ УЗ Духачека на Конференцији за регионалну стабилност наступиће : др Драган Марковина историчар из Сплита, др Сара Шпелец професорка и уметница из Љубљане, др Зоран Миливојевић, дипломата из Београда и Ратко Бубало, директор Хуманитарног центра за инеграцију и толеранцију из Новог Сада.
КЦНС очекује да ће, како је наведено у саопштењу, код хрватских власти превладати здрав разум и да ће прекинути прогон Духачека, те да ће он моћи да за две недеље буде учесник Конференције у Новом Саду.

Како преносе хрватски медији, Духачек је притворен, а затим у Прекршајном суду у Загребу проглашен кривим због вређања полиције у твиту из 2018.године у којем је поручио "Не дај боже да се ико опире систему. АЦАБ!".

Он је кажњен је са 100 евра, а затим пуштен пуштен из притвора.

За неколико дана Духачеку предстоји суђење по притужби хрватских домољуба за сатиричну песму „Г***а Велебита“ (обрада песме Вила Велебита) која се у интерпретацији овог новинара односи на фекалије које се ових дана излевају у Јадранско море.