БОШЊАЧКО национално веће и Град Нови Пазар захтевају да се, приликом уписа деце у школе, језик на коме ће деца похађати наставу одреди сходно националној припадности њихових родитеља. Траже, такође, и да се у свим школама у Новом Пазару понови поступак изјашњавања о језику наставе најкасније до 30. септембра. Ово пише у допису који су добили директори школа у Новом Пазару.

То, практично, значи да би сва бошњачка деца која су се ове године уписала у први разред требало да похађају наставу на босанском, без обзира на то како су се изјаснили њихови родитељи приликом анкетирања када су деца уписивана у школу. До сада се велики број родитеља Бошњака у анкетама опредељивао за наставу на српском језику.

Међу захтевима који су упућени школама је и тај да се родитељима који желе да им деца наставу похађају на нематерњем језику омогући оставарење тог права подношењем писменог захтева.

- Захтевамо да се спречи притисак запослених на родитеље како би их одвратили од похађања наставе на босанском језику - наводи се у допису.

Један од захтева је и да се омогући члановима БНВ приступ школама како би пратили квалитет наставе и услове под којима се она одвија.

Прочитајте још - Српског језика мање, а босански јача

Директори новопазарских школа као проблем наводе то што су деца у први разред већ уписана, настава је увелико почела, а цео посао "преписивања" првака требало би да крене из почетка.

- Много мање деце је уписано на босански него на српски, па је ово и притисак на родитеље - каже нам директор једне школе.

Иначе, БНВ и Град Нови Пазар спремни су да сносе све трошкове куповине уџбеника деци родитеља који се определе за наставу на матерњем језику.

Та најава изазвала је негодовање родитеља српске деце који питају - зашто ће град куповати књиге бошњачкој деци за босански језик, али не и српској деци, и због чега су она дискриминисана.

Иначе, допис који је послат школама потписала је председница Скупштине општине Нови Пазар Ифета Радончић, функционерка СДА на чијем је челу Есад Џуџо.

Прочитајте још - Притисцима уводе босански

Доскорашњи председник БНВ Есад Џуџо каже, за "Новости", да су њихови захтеви у складу са прописима Србије и међународним конвенцијама, где се охрабрују деца да наставу имају на матерњем језику. Наш саговорник тврди да се води пропаганда против босанског језика и као пример наводи то што на Јавном сервису није основана редакција на босанском, као и то што босански језик није акредитован на Државном универзитету у Новом Пазару.

ПИСМО И ВРТИЋИМА

ДОПИС истог садржаја послат је и у предшколску установу "Младост". И од њих се захтева да се сва деца бошњачке националности по аутоматизму упишу на наставу на њиховом матерњем језику.