ПЛАТЕ медицинских сестара у Србији од 1. новембра биће веће за 15 одсто и оне ће добити процентуално највише од свих запослених у јавном сектору, сазнају "Новости". То значи да ће сестре у болницама уместо 41.368 динара, колико су до сада имале, крајем године примати нешто више од 47.500 динара. У интензивној нези ће са 42.890, плата ићи на 49.300, док ће оне у домовима здравља са око 36.000 са најављеним увећањем примати 41.400 динара.

Лекари специјалисти, доктори медицине и стоматолози могу од новембра да рачунају на 10 процената више. Учитељима, наставницима и осталим запосленима у основним и средњим школама коверте ће бити дебље за девет одсто. Према тој рачуници просечна зарада просветара почетника ће бити крајем године око 60.000 динара, уместо досадашњих 54.500. На то ће имати и разредно старешинство и минули рад.

Прочитајте још - Медицинским сестрама плате веће 15 одсто

Исти део колача, од девет одсто, добиће и високо образовање, као и установе ученичког и студентског стандарда и вртићи. На листи увећања од девет одсто су и Министарство унутрашњих послова, Министарство одбране, БИА, затим судије и тужиоци запослени у Суду за организовани криминал, као и у Тужилаштву за ратне злочине. На девет одсто у плусу могу да рачунају и запослени у установама социјалне заштите, као и запослени у локалној самоуправи.

На листи са повећањем од осам одсто су министарства просвете, правде, културе и министарство за рад. На истом списку су и порезници, цариници, немедицинско особље у здравству, затим Републички фонд за здравствено осигурање, Фонд ПИО, Национална служба за запошљавање, али и запослени у Народној скупштини.

Синиша Мали, министар финансија, истакао је да је позитиван ребаланс буџета утицао на то да повећање плата у јавном сектору буде већ у новембру, а не почетком 2020, и то се уклапа у све зацртане критеријуме Међународног монетарног фонда.

- Наша жеља је била да у што краћем року утичемо да дође до повећања плата у јавном сектору. За то смо се борили, то је био наш циљ од почетка, а то нам је омогућио позитиван ребаланс буџета - рекао је Мали.

Прочитајте још - Сестрама повишица 15 одсто?

Према његовим речима, о томе се већ разговарало са ММФ, додајући да њих више интересује буџет за 2020. годину, него ребаланс из 2019.

- Немамо проблем са ММФ због повећања плата, не очекујем ни да ћемо га имати - навео је министар.

Према речима премијерке Ане Брнабић ово је први позитиван ребаланс, јер се до сада везивао за негативан контекст и дефицит због трошења преко плана, а сада је први пут остварен суфицит у буџету који до краја августа износи 46,4 милијарде динара и који ће бити враћен грађанима.

- Актуелна влада је другачија, одговорнија и дисциплинованија према новцу пореских обвезника - рекла је премијерка. - Плате су можда могле бити и више повећане, али се Влада определила да 16,8 милијарди усмери у путну инфраструктуру, и инвестира у здравствене установе.

Прочитајте још - Повишица зауставља одлазак медицинара

ЗАБРАНА ЗАПОШЉАВАЊА БИЋЕ УКИНУТА

ЗАБРАНА запошљавања биће формално укинута, али ће бити задржана контрола, најавила је премијерка Брнабић.

- Не бих волела опет, као што је то био случај до 2012. да дође до неконтролисаног запошљавања - рекла је премијерка. - Једва смо то свели на нормалну потребу, имамо самоконтролу, има запошљавања када се покаже потреба, али то ћемо видети да релаксирамо.

Она је истакла да је само у здравству запослено 4.000 људи.

ПЕНЗИОНЕРИМА ПО 5.000 ДИНАРА

СВИ пензионери добиће од 1. децембра једнократну исплату од 5.000 динара - најавила је премијерка.

Брнабићева је истакла да је у плану повећање пензија од 1. јануара 2020. године. Како је објаснила, засад се још ради на буџету за 2020. годину, па још није познат коначан проценат, али ће повећање засигурно бити макар пет одсто:

- Трудићемо се да то буде и нешто више, у складу са могућностима, а да не угрозимо фискалну и финансијску сигурност земље.