НА Галовића пољани, под Равном гором, у недељу ће бити обележена 75. годишњица акције "Халијард" ("Једро"), тајне операције спасавања 500 савезничких пилота, које су Немци оборили над Југославијом, а свечаности ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић.

Немцима пред носом, операцију кодног назива "Једро" извели су четници под командом Драже Михаиловића, народ у селима око Равне горе и савезничка авијација, која је те пилоте евакуисала у Бари, у Италији, која је капитулирала 1943. године. Ова операција, позната и као "Ваздушни мост", сматра се за једну од најуспешнијих спасилачких мисија иза непријатељски линија у историји ратова. Са јачањем савезничке бомбардерске офанзиве против Осовине, све већи број ваздухопловаца остајао је иза непријатељских линија услед принудног спуштања из оштећених авиона.

Прочитајте још - Детаљи спасавања савезничких пилота

На стотине мештана радило је свакодневно са воловским запрегама од пролећа 1944. да би изградило аеродром на Галовића пољани, код вароши Прањани. Све до евакуације, мештани су крили тих 500 пилота, у ратној оскудици делећи са њима последње залогаје, и стрепећи од одмазде Немаца.

Савезнички пилоти пред полетање за Италију


- Прави јунаци су Срби који су спасавали пилоте, обични сељаци