У оквиру Дана сећања, посвећеног страдању Срба у 20. веку, у Дрвару се одржава централна свечаност "Крајино моја", којој присуствују председник Србије Александар Вучић и члан Председништва БиХ Милорад Додик.


Академија је почела интонирањем химни Србије и Републике Српске, а окупљенима се обратио епископ бихаћко-петровачки, отац Сергије, који је захвалио председницима на подршци и помоћи коју пружају српским општинама у Федерацији БиХ.

Он је рекао да је Србија увек била прва мисао Србима са ових простора, а председнику Србије је захвалио први од представника српских власти дошао у Дрвар.

Вучић је крајишке Србе подсетио, каже, на великог краља, потоњег "краља српског", Петра Мркоњића Карађорђевића, који је у време босанско-херцеговачког устанка оставио удобност светских метропола и дошао у те крајеве да им помоне да освоје слободу.

Од тада, до данас, каже Сергије, ниједан државни поглавар матице Србије никада није крочио у Дрвар и тај крај.


Прочитајте још: Вучић у посети БиХ: Још ће испасти да су Срби били фашисти у Другом светском рату (ФОТО)

"Васа посета више је од охрабрења да останемо овде", рекао је епископ и додао да ће увек бити захвални због помоћи и памтити оне који су их храбрили и помагали.


"Вас долазак у слободарски Дрвар је потврда и нада да нећемо бити остављени од оних чија нам помоћ треба и која је у стању да нас одржи овде где јесмо", навео је он обраћајући се Вучићу и Додику.

Додао је и да су Срби овде били мета пре 24 годије, а они су хтели само да живе на својим огњиштима као достојанствени, православни народ.

Фото: РТРС


"Ми нисмо овде од јуце и нисмо за јуце, наше постојање је за данас и сутра и векове који долазе. Наше постојање и воља да останемо је пораз они који хоће да нас прогнају", рекао је епископ.


Фото: РТРС


Централна свечаност одржана је на платоу испред Радничког дома у Дрвару.

"Дан сећања" се организује у помен свим жртвама, страдалим у ратовима током 20. века, који су ове године посвећени страдању Срба у западнокрајишким општинама 1995. године.