ИНСТИТУТ за кардиоваскуларне болести "Дедиње" угостио је осам кардиолога из Саудијске Арабије. Наши стручњаци обучавали су странце како се изводи метода ротаблације коронарних артерија. Гости ће стечено знање даље примењивати у здравственим центрима у својој земљи.

Кардиолози из Саудијске Арабије током два дана су посећивали предавања и присуствовали интервенцијама на четири наша пацијента, које су изводили српски лекари. Обуку је водио др Михајло Фаркић, сертификовани едукатор за ротаблацију за Европу, Блиски исток и Африку.

- Први пут се овакав курс одржава у Србији - каже др Фаркић. - Гости су искусни кардиолози, који су дошли да разменимо искуства и да усаврше технику која је доста захтевна.

Институт "Дедиње" изабран је као центар за едукацију због стручних лекара и великог протока пацијената на којима се раде ове интервенције. Наши кардиолози прошли су тренинге у Аустрији и Белгији, Пољској, Грчкој...

- Већ осам година успешно примењујемо ову методу, којом су излечене десетине пацијената, уз успешност од 99 одсто - каже за "Новости" др Драган Топић, интервентни кардиолог који има највеће искуство у оваквим врстама операције на "Дедињу". - Већ смо обучавали колеге из региона, а сада нашу школу кардиоваскуларне медицине похађају лекари из света.

ПРОЧИТАЈТЕ И: До краја године центар традиционалне кинеске медицине на ВМА

Др Мухамед Рамадан из Саудијске Арабије каже, за "Новости", да су српски доктори искусни и вешти, због чега су имали прилику много да науче од њих.

Кардиолог Али Албаф потврђује да су имали пуну подршку болнице и остварили добру сарадњу:

- Добили смо много знања и информација од српских лекара. Након ове обуке, осећамо се потпуно сигурно да ову методу радимо самостално и независно у нашој земљи.