Министар одбране Александар Вулин састао се данас са командантом Националне гарде Охаја генерал-мајором Џоном Херисом, који борави у посети Србији.

У саопштењу Министарства одбране се наводи да је Вулин истакао да се сарадња са Националном гардом Охаја развија на обострани интерес, а најбољи део билатералних односа представља војна сарадња, која се одвија на бројним пољима попут заједничких војних вежби, у областима сајбер безбедности, медицине и верске службе, као и на пројекту развоја Центра за обуку јединица за учешће у мултинационалним операцијама у бази "Југ".

"Министар Вулин је упознао саговорника и о актуелним питањима политичко-безбедносне ситуације у региону, са тежиштем на непромењени став Републике Србије по питању статуса Косова и Метохије, уз нагласак да Србија чини све да се преговори Београда и Приштине окончају на најбољи могући начин, уз трајно и одрживо решење које ће целокупном региону донети стабилност и просперитет", истакнуто је у саопштењу, у коме се додаје и да је "министар одбране поручио да је трансформација Косовских безбедносних снага у тзв. Војску Косова апсолутно неприхватљива".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Брнабић са командантом Националне гарде Охаја

Командант Националне гарде Охајо потврдио је да је сарадња у области сајбер безбедности веома битна и поручио да обе стране имају шта да науче једна од друге. Рекао је да је посебно задовољан организацијом заједничких вежби и као пример навео вежбу "Platinum Wolf", саопштено је.

"Генерал-мајор Херис, који је од почетка укључен у сарадњу Војске Србије и Националне гарде Охајо, која се одвија већ пуних 13 година, изјавио је да су припадници Војске Србије и даље изузетни домаћини и професионалци када је у питању војнички позив", наводи се у саопштењу Министарства одбране.