Након смрти Мирјане Марковић, њена деца Марија и Марко Милошевић, наставили су кривично гоњење некадашњег управника Окружног затвора Драгише Блануше и приватном оптужницом га терете за отмицу свог оца, некадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића, приликом изручења Хагу 2001. године, као и друга кривична дела на штету те породице.

Наставак суђења Блануши заказан је за 16. октобар, рекла је за Танјуг портпарол Вишег суда у Београду Татјана Тешић.

Оптужницу су преко пуномоћника у својству "оштећених као тужилаца" још 2005. против Блануше поднели Слободан Милошевић, који је тада већ био у Хагу и његова супруга Мира Марковић, након што је тужилаштво одбацило њихову кривичну пријаву против Блануше.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - SAHRANA U POŽAREVCU: Uz ''Podmoskovske večeri'' drugovi ispratili Miru (FOTO+VIDEO)

Милосевић је у марту 2006. године умро у притвору Хашког трибунала, а Марковићева је у априлу ове године преминула у Русији, у којој је последних 13 година живела у азилу.

Оптужницу је, у њихово име, против Блануше све време заступао пуномоћник, пошто обоје нису били у прилици да се појављују у београдском суду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Suđenje bivšem upravniku Okružnog zatvora: Nisam oteo Miloševića

Сада су кривично гоњење преузели њихови наследници, и то у поновљеном поступку, пошто је прву пресуду, којом је Блануша био ослобођен од оптужби, у марту 2017. укинуо Апелациони суд и наложио понављање суђења.

Приватном оптужницом некадашњи управник Окружног затвора Драгиша Блануша терети се за отмицу Слободана Милошевића приликом изручења Хагу, јер је без одобрења суда дозволио да 28. јуна 2001. године НН лица одведу Милошевића из затвора, а потом га пребаце у притвор Хашког трибунала, где је урмо 11. марта 2006. године.

Бланушу Милошевићи терете и да је неовлашћено објавио књигу "Чувао сам Милошевића", која говори о притворским данима бившег председника СРЈ пред његово изручење Хагу, за шта је такође био ослобођен.

Виши суд му поново суди и због оптужбе ове породице за неовлашћено објаљивање Милиошевићевих фотографија снимљених у притвору, која је била одбијена због застарелости.