ВЕЋИНА ученика, посебно основних школа у Чачку и околини, у школу је кренула без уџбеника, јер их нема у понуди у чачанским књижарама. Немоћни родитељи обилазе књижаре и негодују због несташице, пошто, како истичу, наставници од наредне седмице неће толерисати долазак на часове без одговарајућих књига.

Уџбенике појединих издавача, попут "Завода" или "Креативног центра", школарци су могли да пазаре од средине августа, али од осталих издавача - "Вулкана", "Клета" и "Новог Логоса", било је у малим количинама, или, како наводе родитељи, није их било уопште.

- Поједини издавачи од ове године траже авансно плаћање књига, а то је ризик за нас, јер не знамо колико ћемо их продати - казао нам је Раде Василић из чачанске књижаре "Речи". - Узалуд смо их молили и писали преко градске управе да промене начин пословања. Код нас нема уџбеника "Новог Логоса" и "Клета", а према обећању, треба да стигну "Вулканови".

Прочитајте још - За књиге и опрему потребно 300 евра

Небојша Орлић, директор "Новог Логоса", казао нам је да су сва издања ове куће одштампана на време и налазе се у магацину, да се испорука ка књижарама врши редовно, те да све поруџбине које стигну у току дана излазе из магацина сутрадан.

- Све књижаре које су на време поручиле уџбенике, на време су их и добиле. Можда неке књижаре нису на време поручиле довољне количине, или пак књиге нису плаћене. Чак и уколико уџбеника нема у некој књижари из поменутих разлога, могу се поручити преко нашег сајта - рекао нам је Орлић.

фото Н.Живановић

Ђаци који су књиге наручили посредством школа, добили су их. Међутим, посебно у старијим разредима, већина се снабдева у сопственој режији.

Прочитајте још - Уџбеници стижу до петка

- Решили смо да уџбенике купимо у некој од књижара, и то преко административне забране на шест рата, јер коштају око 14.000 динара - рекла нам је Чачанка Милица Г., чије дете иде у шести разред. - Део књига смо узели, али већину нисмо, јер уџбеника нема, нити у књижари знају да ли ће их и када добити. Са друге стране, наставници инсистирају на томе да ђаци доносе књиге на часове.

Она напомиње да се деци не дозвољава копирање књига, нити могу да наследе уџбенике, јер су програми промењени.

"ВУЛКАН" ДОСТУПАН

У КЊИЖАРИ "Пеликан" у Чачку постоје сви уџбеници нашег издања за сва четири разреда која смо добили да штампамо по програму - речено нам је у издавачкој кући "Вулкан".