ЗА новог директора Института "Винча" изабрана је проф. др Снежана Пајовић, из Лабораторије за молекуларну биологију и ендокринологију овог института, чији је била дугогодишњи руководилац. Она је добила подршку свих шест присутних чланова Управног одбора (седми члан је био на путу) Института "Винча", а њен избор потврђен је у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

- Један од главних задатака је реорганизација, као и нова систематизација. Мењаће се унутрашњи акти Института, а све у складу са новим законом о науци. Сваки запослени у "Винчи" добиће нови опис посла и нови уговор о раду - рекла је за "Новости" Снежана Пајовић, након што је изабрана на чело "Винче". - Треба све да ускладимо са новим законом о науци, који је предвидео пројектно финансирање и то мора да буде завршено до краја године. Иначе, реорганизација Института није рађена откада је основан.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Стефановић: Претходне три године ниједно дете није страдало у саобраћају у зони школа

Она као један од најважнијих задатака издваја оснивање пословног дела Института, преко ког ће наука изаћи на тржиште. Он ће зарађивати и у њему ће се налазити центри који могу бити и пословне фирме, али за које ће важити потпуно другачији закони него за научни део.

Каже да је тај задатак потребно обавити што пре, јер "Винча" и сада 50 одсто средстава остварује на тржишту.

- И научни и пословни део биће под једном капом, односно биће једно правно лице - појашњава наша саговорница. - Наш циљ је да од "Винче" направимо научно-пословни парк, односно да то буде национални, мултидисциплинарни, научно, пословни парк "Винча" како је то и у свету.

Снежана Пајовић додаје да је циљ и да наука буде сврсисходна за државу која улаже средства у истраживања.

- Наука ће бити и даље доминантна, јер "Винча" је највећи научни институт у региону, који има добру традицију и добру науку - каже Снежана Пајовић.

Она најављује и формирање тима који ће са њом радити, као и радних група чији задатак ће бити да се уради велики посао који "Винчу" очекује ове јесени.


ДОБРИ МЕЂУЉУДСКИ ОДНОСИ

НА питање какве међуљудске односе очекује у Институту, с обзиром на различите афере које су га пратиле последњих месеци, наша саговорница каже да ће све доћи на своје место.

- Када кренемо у реорганизацију, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, све ће бити доведено у ред. Институт је био и биће једна од најеминентнијих научних установа у земљи и региону.