ОСАМ послодаваца је током августа прекршило права трудница или породиља и тако заузело место нацрној листи Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а коју је објавио Центар за маме.

На овој листи прошлог месеца су се нашле углавном трговине и то: "Хронос компјутерс", радња за одржавање и поправку рачунара из Врања, трговина "Стилос" из Новог Сада, затим трговина на мало деловима и опремом за моторна возила ПД "Уникомерц филтер" из Прокупља. Следећа на списку је новосадска трговина на мало сатовима и накитом "Бомар", а ту је и ТДЦ из истог града, затим трговина YOU MAK из Житорађе. На листи је и мотел "Солеј" из Александровца, као и копаоничка трговина "Мис ју".

У највећем броју случајева труднице и породиље су добиле отказ или им није продужен уговор о раду.

Јована Ружичић, директорка Центра за маме, објашњава да се листа објављује како би се јавности представили они који не поштују законе и права трудница и породиља, као и да се охрабре маме да се боре за своја права и пријаве кршења истих Инспекцији рада.

- Надам се да ће ова листа подстаћи послодавце у Србији да поштују законе, али и пробудити и натерати их да виде да маме нису "лака мета" и да се њихова права морају поштовати - каже Ружичић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Министар Вулин: Сви припадници војске први пут имају осигурањеНаведене фирме су на листу доспеле после пријаве кршења права Инспекцији рада и пошто су инспектори утврдили да постоји прекршај.

Министарство за рад је под слоганом "Имаш избор. Пријави", пре нешто више од месец дана позвало труднице и породиље које сматрају да су им права угрожена да послодавце пријаве на бесплатни број телефона.Инспектори по пријави излазе на терен и ако буде основа биће кажњени и њихова имена се објављују на посебном делу сајта.

- Санкције су постојале и раније, али су неки послодавци свесно плаћали казне а осим тога нису имали никакав други прекор - рекао је приликом отварања линије Зоран Ђорђевић, министар за рад.

Пријаве су анонимне и Инспекција не помиње имена оних који пријављују, а особа која пријави има право да добије повратну информацију о раду Инспекције.


У ОКТОБРУ НОВИ СПИСАК

ТРУДНИЦЕ и породиље које сматрају да су им права угрожена могу да пријаве послодавце на број телефона 0800-300-307. Следећа црна листа оних који крше права будућих мама биће објављена прве недеље октобра.