Министар за иновације и технолошки развој у Влади Србије Ненад Поповић и заменик генералног директора и директор блока за међународну сарадњу руске државне корпорације "Росатом“ Николај Спаски разговарали су у Београду о перспективама сарадње Србије и Русије у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе.

Како је саопштено из кабинета министра, Поповић и Спаски су потврдили спремност две стране да сарађују на изградњи Центра за нуклеарну науку, технологије и иновације на територији Републике Србије.


Поповић је указао да ће овај центар бити заснован на најсавременијим технологијама које данас постоје у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе и оценио да ће с таквим центром Србија сасвим сигурно постати лидер у овом делу Европе у истраживању, развоју и примени нуклеарних технологија у свим релевантним областима као што су медицина, пољопривреда, индустрија, развој нових материјала.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Поповић и Боцан-Харченко о сарадњи у области иновација


Министар је изразио уверење да ће овај центар бити база за образовање најбољих српских кадрова у области нуклеарне енергије, али и место где ће се обучавати кадрови из целог света.


Поповић је истакао задовољство темпом развоја међудржавних односа Србије и Русије у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, која се остварује кроз сарадњу с државном корпорацијом "Росатом".


Заменик генералног директора "Росатома" Николај Спаски истакао је да Србија и Русија имају дугу и богату традицију сарадње у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе и изразио задовољство чињеницом да две земље после више од 30 година обнављају сарадњу у овој области.


Спаски је оценио да та сарадња, са једне стране, доприноси обнови научне базе Србије у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, а са друге стране, има огроман комерцијални и економски значај за Србију, додаје се у саопштењу.