МОСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 80. годишњице напада Немачке на Пољску и почетка Другог светског рата памтиће се, нажалост, више по светском политичком скандалу, а не по сећању на жртве Хитлерових болесних амбиција и мегаломанских освајачких планова.

На тај скуп, који се одржава данас, Пољаци нису позвали председника Русије Путина, а амерички председник Трамп је отказао долазак због најаве метеоролога да ће западну обалу САД захватити ураган "Доријан".

У знак солидарности са Русијом долазак у Варшаву одбио је и председник Белорусије Александар Лукашенко, чији је народ имао велике жртве у Другом светском рату. Премијер Јерменије Никола Пашињан није допутовао у Пољску јер је "имао планиране друге обавезе".

Они који су били заинтересовани да се сретну и сликају са Трампом, попут украјинског председника Владимира Зеленског и хрватске председнице Колинде Китаровић, били су приватно разочарани. Не знајући да не долази Трамп, у Загребу су ликовали што ће се Колинда срести са Трампом, а председник Србије није позван јер наша земља, правдају се у Варшави, није члан ЕУ ни НАТО.

Многи су се са правом запитали како је могуће да Пољаци на обележавање тог догађаја зову канцеларку Немачке Ангелу Меркел, али не и руског лидера Владимира Путина, чији је народ имао највеће жртве у Другом светском рату. У Пољској су објаснили да су на скуп сећања 1. септембра позвали садашње савезнике из НАТО, као и ЕУ и "Источног партнерства".

Хитлер поздравља своје војнике који иду на Пољску


- Ако је Пољаке водила логика да је добро да Ангела Меркел присуствује како би се свету показало да се верује у заједничку бољу будућност у којој се неће појављивати рецидиви прошлости, онда је тим више позив требало да добије Владимир Путин. Бесмислено је оптуживати данашње Русе за нешто што у Пољској мисле да је Стаљинов грех. Али слепило мржње јаче је од било које логике - кажу руски историчари.

Тешко је поверовати да садашње руководство Пољске не зна да је више од 600.000 совјетских војника погинуло у ослобађању Пољске од немачких окупатора.

Прочитајте још - ЗБОГ РУСИЈЕ ПРЕЦРТАЛИ СРБИЈУ: Без позивнице за обележавање годишњице Другог светског рата

Уочи Другог светског рата у Москви су сматрали да Пољска не жели да уђе у антифашистички фронт. Пољаци су већ у јануару 1934. потписали договор о ненападању са Немачком, био је то пакт Пилсудског и Хитлера. СССР је у јуну 1934. предлагао Пољској савез против Трећег рајха. Москва је гарантовала независност Пољске, и тражила да јој се да коридор да пребаци своју војску на границу Пољске са Немачком. У Варшави нису прихватили предлог Москве.

Совјети ослобађају Варшаву


Године 1938. Пољаци нису дозволили да Руси помогну Чехословачкој да сачува територију од немачког отимања. Под оправдањем одржавања војних вежби у Чехословачкој Стаљин је хтео да пошаље пет дивизија, као и моторизовану бригаду и авијацију. Али Пољска није дала Русима пролаз до Чехословачке.

Из докумената које имају Руси види се да је основа пољске политике на Истоку у војној доктрини из 1938. године била - разбијање Русије. Јасно је писало да Пољска неће бити пасивна у разбијању Русије и да је задатак армије да се добро припреми физички и духовно за тај важан тренутак. На њихову жалост, жеља из доктрине се није остварила, јер је Пољска прва била на удару Хитлерових трупа које су кренуле у освајање истока.

У Варшави оптужују руководство СССР-а из два разлога: што су Молотов и Рибентроп потписали пакт о ненападању са тајним протоколом и, друго, што је совјетска војска 16 дана после Немачке ушла на пољску територију. Данашњи руски руководиоци тврде да је СССР био приморан да 1939. потпише Договор о ненападању са Немачком да би успео да добије на времену да се припреми за одбрану од Хитлерове агресије. На оптужбе из Варшаве да је совјетска војска ушла у Пољску 17. септембра 1939, у Москви кажу да тада тамо није више било пољске владе, а армија је престала да постоји. Совјетска војска је ушла на територију Пољске да би заштитила интересе Украјинаца, Белоруса, Јевреја и Руса који су тамо живели.

Прочитајте још - ЗБОГ РУСИЈЕ ПРЕЦРТАЛИ СРБИЈУ: Без позивнице за обележавање годишњице Другог светског рата

Пошто Запад доста дуго води кампању којој је циљ да умањи значај совјетске армије у борби против фашизма, садашње руско руководство отворило је архиве и организовало изложбе о том времену, из којих се види ко се како понашао уочи почетка Другог светског рата.

Дочек председника Украјине Зеленског у Варшави


Совјетска армија је у пролеће 1945. дефинитивно уништила немачке фашистичке јединице. Рат је трајао шест година, а у њему је погинуло чак 55 милиона људи, од тога 27 милиона грађана СССР-а.

Због тога је апсурдно да се на скуп у Пољској не позову земље које су дале огроман допринос у заједничкој победи у Другом светском рату.


ЦРВЕНИ БАРЈАК НА РАЈХСТАГУ

КО је дао највише жртава у борби против фашиста одавно се зна, ма колико се на Западу трудили да умање улогу Црвене армије. Црвени барјак победе на крову зграде Рајхстага у Берлину поставили су 30. априла 1945. у 22 сата и 40 минута по локалном времену совјетски војници. Касније су, 2. маја, направљене нове фотографије совјетских војника на крову Рајхстага, које су преко агенције ТАСС обишле цели свет.