У Србији је повећан обухват вакцинанацијом против малих богиња, а расте и свест родитеља о значају имунизације, каже епидемиолог Института за заштиту здравља Србије "Др Милан Јовановић Батут" Дарија Кисић Тепавчевић и додаје да се приближавамо обухвату од 95 одсто који обезбеђује добар колективни имунитет.

Епидемија малих богиња у Србији је почела у октобру 2017. године и од тада до данас оболело је нешто више од 5.800 људи, а било је и 15 смртних случајева.

Од почетка године Батуту је пријављено 15 случајева оболевања, при чему је последњи оболели пријављен у јуну.

"Уколико наредних дана не буде нових случајева оболевања имаћемо све ускове да ођавимо епидемију, која је трајала 21 месец", рекла је Кисић Тепавчевић за Танјуг.

Током епидемије, како каже, порасла је свест о значају вакцинације, родитељи су схватили колико је болест озбиљна када су видели оболеле малишане са компликацијама.

"Данас је обухват вакцинацијом онакав какав прижељкујемо. Приближавамо се тих заштитних 95 одсто који могу да нас штити од епидемијског ширења болести. Надамо се да ће се тако наставити и у наредном периоду и да више неће бити негативних искустава", нагласила је Кисић Тепавчевић.

Прочитајте још - Само вакцинисани од 1996. потпуно имуни на мале богиње


Вирус малих богиња може да доведе до тешких и озбиљних компликација код оболелих, па чак и до смрти. Наша саговорница каже да је ММР вакцина (мале богиње, заушке, рубеола) високо ефикасна и безбедна и да је поражавајуће у 21. веку причати о њеном значају.

До пада поверења у вакцинацију, како каже, дошло је јер родитељи на интернету наилазили на нетачне, непотпуне информације, које могу да их уплаше.

"Савремена технологија је донела много предности савременом свету, али има и недостатака. Једна од мана је ширење нетачних информација које могу да уплаше", појаснила је он.

Апелује на родитеље да информације о значају вакчинације траже из поузданих извора - од лекара, педијатара или да прочитају из стручне литетратуре, никако да их не траже на друштвеним мрежама.

Скоро заборављене мале богиње, последњих година постале су глобални проблем. Антивакцинални лоби посебно је активан на друштвеним мрежама где се могу наћи бројне дезинформације које могу да уплаше родитеље.

Многе земље увеле су обавезну вакцинацију, али ни то није дало жељене резултате. Корак даље отишла је британска влада која планира да организује самит друштвених мрежа како би се видело шта може да се уради у борби против дезинформација о вакцинацији на интернету.

Британски премијер Борис Џонсон забринут је због пораста броја оболелих од малих богиња. Он је рекао да Британија има одличне резултате у борби против те болести, али да су "ствари изненада кренуле у погрешном правцу" и да је од почетка године забележено 230 нових случајева оболевања.

"Плашим се да људи слушају та сујеверна "наклапања" на интернету, све те анти-вакцинашке поруке и мисле да је ММР вакцина лоша идеја. То је погрешно", рекао је британски премијер током посете једној болници на северозападу Енглеске.

Према подацима Светске здравствене организације у првих шест месеци ове године забележено је више случајева малих богиња него у било којој години од 2006, са епидемијама које нарушавају здравствене системе и изазивају озбиљне комликације, инвалидитет и смрт.