Министар просвете Младен Шарчевић присуствовао је почетку радова на изградњи спортске сале при Основној школи Алекса Дејовић у Севојну, која се финансира средствима Министарства и града Ужица.

Вредност инвестиције је 467.000 евра, а рок за завршетак радова је крај марта 2020. године.

Министар Шарчевић је истакао да је инфраструктура тек прва фаза развоја модела целодневног вида наставе за коју је и школа "Алекса Дејовић" аплицирала и једна је од десет заинтересованих за тај пилот пројекат из ужичког краја.

"Морамо да створимо безбедне услове за одвијање таквог вида наставе који подразумева 50 додатних педагошких садржаја, учење у школама што растерећује родитеље плаћања додатних часова, а наставнике растерећује бриге за радно место услед смањења наталитета", рекао је Шарчевић.

Он је нагласио да треба инсистирати на учењу језика, математике, информатике, предузетништва, што је услов за савремено друштво засновано на знању за развој стартап заједница и технолошких паркова.

Шарчевић је истакао да реформе у образовању теку у континуитету.

Прочитајте још - Шарчевић: Квалитетни директори школа важни за образовање


"Ради се још 8.000 дигиталних учионица, а наредне године додатних 10.000. Од ове године почиње перманентно опремање кабинета информатике за шта је опредељено око 900 милиона динара у буџету за наредну годину. Желимо да обновимо кабинете природних наука, а очекују се и новине у струковном образовању. Србија хвата корак са развијеним светом, а у нечему смо чак и испред", истакао је Шарчевић.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић захвалио је Шарчевићу и на подршци за развој високог школства у Ужицу и најавио отварање нових програма.

"У сарадњи са Факултетом техничких наука из Новог Сада и Високом пословно техничком школом из Ужица отвориће се Одељење информационих технологија у оквиру објекта у бившој касарни у Крчагову, који се тренутно реновира средствима Владе и у том простору ће бити и Иновациони стартуп центар", рекао је градоначелник Ужица.

Петковић је најавио да ће студентски дом, у чију изградњу је Министарство просвете уложило више од два милиона евра, од октобра примити првих 270 студената.

Шарчевић је истакао да ће се у Србији радити на повећању смештајних капацитета у домовима у Београду за 3.000 места, 800 у Нишу и 500 у Новом Саду. "Сви студенти имаће одличне услове. Недостаје нам још ученичких домова, а услов за то је да законом обезбедимо обавезност средњошколског образовања", поручио је Шарчевић.