ОПШТИНА Бујановац последњих месеци подсећа на велико градилиште. Гради се неколико нових зграда, а у новим становима углавном нико не живи. Квадрати се продају по нереално високим ценама, станове купују искључиво Албанци. Срби су збуњени целом ситуацијом, неки се чак и прибојавају да се иза овога крије некаква намера о изненадном насељавању већег броја Албанаца, док стручњаци из области некретнина тврде да је реч о тренду који је завладао и који је само привременог карактера.

- Стварно нам није јасно због чега се граде те зграде и ко купује станове. Зграде ничу као печурке после кише, а станови су углавном празни. Спекулише се да се цена квадрата креће и до 700 евра - прича један Србин из Бујановца.

С друге стране, Дарко Филиповић из агенције за некретнине "Херолдо" сматра да нема никаквих теорија завере, већ да је реч о незаустављивом тренутном тренду куповине станова у новоградњи.

Такав тренд је пре неколико година захватио Прешево, па се сада тамо станови због презасићености тржишта продају много јефтиније него у почетку. Цена од око 550 евра по квадрату у Бујановцу је у односу на величину и положај општине нереално велика, сматра Филиповић.

Прочитајте још - АЛБАНЦИ КОД БУЈАНОВЦА: Србија је и наша земља, тензије нам не требају

Иако нико не жели отворено о томе да говори, по општини се спекулише о нелегалној градњи и договору са општинским властима, што председник општине Шаип Камбери оштро демантује.

- Немамо никакве везе са тим радовима, нисмо инвеститори. Не учествујемо у томе, осим у смислу издавања дозвола и све то у складу са урбанистичким планом. Колико ја знам, углавном су купци из дијаспоре - каже Камбери.

ОДГОВАРА ГАСТАРБАЈТЕРИМА

КАМБЕРИ објашњава да се станови лакше одржавају него куће, изискују мања улагања. Због тога, претпоставља, Албанци који раде у иностранству бирају ову солуцију за становање када дођу у родни крај.