У КРУГУ Клиничког центра Србије у Београду ускоро ће бити саграђен хелидром. То ће бити четврта писта опремљења за слетање хеликоптера у Републици. Набавком ове врсте летелица и изградњом места за полетање и слетање Србија после много година обнавља службе трагања и спасавања, као и медицинске евакуације ваздушним путем.

Хитно збрињавање угрожених пацијената до клиника вишегодишња је потреба здравственог система, а извршавање задатака трагања и спасавања обавеза је државе коју намећу међународни прописи о устројству ваздушног саобраћаја. Куповином хеликоптера "ербас Х145М" за војску и полицију, као и најављеним новим набавкама, држава је створила предуслове за нови узлет својих ваздухопловних служби.

Прочитајте још - Сви би српски хеликоптер!

Изградњом хелидрома у Клиничком центру Србије биће елиминисан проблем губљења драгоценог времена у транспорту пацијената са писте на Бањици до београдског Ургентног центра. Недавним отварањем сличне платформе у Нишу, Србија се примакла стандарду да се базе хеликоптера за хитно реаговање стационирају на удаљености мањој од 200 километара. Сви потребни услови за вертикално полетање и слетање постоје још само на Аеродрому "Никола Тесла".

СПРЕМНЕ И "ЛЕТЕЋЕ ТВРЂАВЕ" СРБИЈА је са Русијом договорила и набавку четири борбена хеликоптера Ми-35, познатих по надимку "летеће тврђаве". Испорука првих летелица овог типа очекује се догодине. Иако је реч превасходно о борбеним хеликоптерима, они могу да извршавају и низ других задатака, попут извиђања или транспорта великих терета и људства. Тренутно се у фабрици у Ростову одвија и обука посада ВС које ће летети на овом типу хеликоптера.

- Реорганизација ових служби веома је значајна не само за војску и МУП, већ и за државу у целини - каже ваздухопловни пуковник у пензији Радован Бјелић, стручњак за авијацију. - Служба трагања и спасавања неопходна је као саставни део цивилне авијације, али је и најважнија адреса за задатке помоћи становништву - евакуацију угрожених из поплава, пожара, допремање хране, лекова... Ови задаци изузетно су цењени и у међународним војним и цивилним мисијама, а држава која има ресурсе за то инкасира већа средства из међународног буџета.

Недавно набављене летелице испуњавају све услове за ову врсту задатака. Међу "ербасовим" хеликоптерима који улазе у ВС и МУП поједини примерци посебно су опремљени за ове мисије. Две војне летелице имаће и посебну опрему - електрооптичка средства, инфрацрвени систем "флир", фар за трагање, дизалица, конопац, специјалне маказе за сечење сајли... Ни руске летелице Ми-17 које су такође у државним требовањима не заостају по могућностима за ову врсту мисија.

Прочитајте још - Министарство здравља и "Ер Србија" за брз превоз пацијената

"ГУЖВА" НА БАЊИЦИ

МИНИСТАРСТВО одбране за уторак и среду најављује и виши интензитет слетања и полетања на хелидрому "Бањица" у Београду, у времену од 19.30 до 22.30. Хеликоптери ће бити дигнути, како је наведено, у склопу редовне летачне обуке.