БЕОГРАД – Основне школе и школарци биће главни корисници донације поводом Националног дана давања, који ће ове године бити обележен 9. октобра. Све донације прикупљене током ове кампање биће употребљене за набавку савремених учила за ђаке у више од 60 школа у 30 општина широм Србије. Основне школе које су обухваћене кампањом, биће опремљене новим паметним таблама, лаптоп рачунарима, пројекторима и училима за најмлађе, укључујући и „bee bot“ роботе.


Национални дан давања се обележава под покровитељством Савета за филантропију, којим председава премијерка Ана Брнабић.


„Национални дан давања слави филантропију и допринос заједници. То је потпуно разумљиво у Србији, земљи која је позната по великодушности својих грађана. Овај дан представља леп повод да помогнемо онима којима је помоћ потребна, а ове године се фокусирамо на најмлађе чланове наше заједнице“, изјавила је Драгана Јованчевић, извршна директорка Српског филантропског форума. „Наш циљ је да укључимо што већи број грађана и компанија, и ујединимо их у овој племенитој мисији.


Заједничко улагање доноси боље резултате него када свако од нас делује појединачно. Због тога желим да позовем компаније, медије и све грађане да нам се придруже, донирају свој новац или време или осмисле своју иницијативу на локалном нивоу. У сваком случају, потребно је да удруженим снагама радимо на постизању циља који смо заједно поставили.”


Током прошлогодишњег Националног дана давања, прикупљена су средства за набавку спектрометра за Истраживачку станицу Петница.


За више информација о Националном дану давања, томе како можете дати свој допринос кампањи и донирати, молимо Вас да посетите www.dandavanja.rs


Национални дан давања организује се у оквиру Пројекта за унапређење оквира за давање који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а спроводи Коалиција за доброчинство, коју предводи Фондација Ана и Владе Дивац. Остали чланови Коалиције су Траг фондација, Catalyst Balkans, СМАРТ Колектив, Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије.