Министар за рад, социјалну политику и борачка питања Зоран Ђорђевић предводио је велику светковиину на Текерешу посвећену 105. годишњици Церске битке, која се одвијала у овом делу Србије и означила је убедљиву победу српске војске и сматра се да је то био први тријумф савезника у Првом светском рату.

- Бахатост и осионост аустроугарског окупатора који је на самом почетку Великог рата заузео део српске територије и том приликом полинио бројна зверства над немоћним цивилним становништвом, његова увереност у брзи и коначни војни слом Србије, сигурност да за своје злочине над српским становништвом никада неће одговарати и жеља да се једна слободарска нација до краја порази и унизи, послужили су као катализатор за мобилизацију свега оног што је најбоље и најснажније у српском народу - рекао је министар Ђорђевић.

- У новије време тај несаломиви слободарски дух можете приметити пратећи наше спортисте на међународној сцени:приметићете необичан раст енергичности и тимског духа баш у оним тренуцима када наши момци и девојке доживе неправде пристрасних арбитара или осионост играча богатих противника. Када смо најповређинији управо смо тада најјачи и тада најлакше долазимо до тријумфа. Некоме ко гледа са стране, те наше победе изгледају као право чудо. Међутим, ми смо само непобедиви у правичности.

Министар је поручио да ће Срби и Србија бити на правој страни историје и 21 веку.

Прочитајте још - РОД ПАМТИ ЈУНАКЕ ЦЕРСКЕ БИТКЕ: Млади бежали у рат, а не од њега


Представници државих институција Србије, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова, дипломатског кора и општина и градова положили су крај споменика венце и свеће.Градоначелник Лознице Видоје Петровић рекао је да је оно што су Срби дали за слободу, то је учинио ретко који народ, те "наше херојство, првадољубље, родоубље нити је имало, нити има границе“.

Парастос палим јунацима Церске битке служили су свештеници из Јадра, а приређен је пригодан културно уметнички програм.