БЕОГРАД - Груби радови на новој кули Клиничког центра Србије завршени су пре рока, а предстоји завршетак радова на фасади који обухватају и постављање столарија, рекао је гостујући на ТВ Пинк министар здравља Златибор Лончар.

"Поносан сам на те раднике, раде са ентузијазмом и еланом за нове услове рада у Клиничком центру за запослене, али имају на уму и да 40 процената свих оболелих у Србији прође у Клинички центар што је годишње милион људи", рекао је Лончар.

Предстоји реконструкција постојеће куле, да се уради фасада на обе зграде, унутрашњи радови, постављање инсталација, опремање.

Завршетак радова на згради предвиђен је за август 2021. године, а Лончар је нагласио да се ради о објекту на преко 130.000 квадратних метара.

Он је оценио да ће реконструисани КЦ Србије бити понос Србије и драстично променити слику здравства.

"Када буде готово ту ће бити преко 1.000 нових постеља плус операционе сале, интензивне неге, а ту ће се радити целокупна дијагностика најмодернија у Србији, а мислим и у региону", рекао је министар.

Како је навео, две фазе реконструкције коштаће нешто мање од 200 милиона евра, да се ради о огромном новцу, " али је то нешто што је обећано и што је урађено".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДИНАМИКА РАДОВА БРЖА ОД ПЛАНИРАНЕ: КЦ Србије и пре рока у новом сјају

Лончар је нагласио да до 2013. односно 2014. године здравствени систем Србије није уопште био на европској листи, "јер није могао да буде ни последњи", а да смо "сада на тој листи испред 12 земаља" и оценио да је ту направљен највећи помак.

"Причам о времену Ђиласа, Тадића и Јеремића, и осталих "научника" који сада имају накнадну памет а у чије време нисмо могли да будемо ни на листи", рекао је Лончар и навео да су они оставили здравство где прозори нису могу да се затворе, тоалети нису радили, нису имали врата, ни воде ни wc шоља.

Министар је оценио да највећи резултати постигнути у здравству и навед да је урађен КЦ Ниш, да се ради КЦ у Београду, као да ће ове године почети да се ради и КЦ у Новом Саду.

Како је најавио, радиће се и КЦ у Крагујевцу, а до краја године и Инфективна клиника у Београду, где се ради и Тиршова 2.

Као примере урађеног навео је болницу "Драгиша Мишовић", фасаду на клиници у Тиршовој, и институт за Онкологију за коју су набављени најсавременији апарати као што су гама и икс нож.


ВЕЋЕ ПЛАТЕ МЕДИЦИНСКИМ СЕСТРАМА ЗА 3-4 МЕСЕЦА

Медицинске сестре ће већ за 3-4 месеца имати ново повећање плате, рекао је данас министар здравља Златибор Лончар. Како је објаснио, синоћ је имао састанак са министром финансија и председником Србије Александром Вучићем где је главна тема било повећање плата "на чему инсистира председник".

"Ово ће бити трећа година за редом у којој ће медицинске сестре имати највеће повећање плата, али на реалној основи", рекао је Лончар и открио да је за сваки проценат повећања председник тражио да се израчуна да ли ми имамо толико новца.

"Оно што могу да кажем, видевши ноћас и синоћ колико се председник бори за то, да ће сигурно медицинске сестре имати највеће повећање плате већ за пар месеци", рекао је министар здравља.

Он је оценио да здравствени радници у потрази за бољим условима рада и платама одлазе из Србије али не у мери којој се прича.

"У другим земљама се због недостатка кадра затварају одељења у болницама, ето суседна Хрватска, а то се код нас не дешава јер водимо одговорну политику", рекао је Лончар и додао да се здравстени радници и враћају у Србију али то за многе није вест.