ПЛАСМАН Универзитета у Београду на овогодишњој Шангајској листи између 401. и 500. места је реална позиција, сматра проф. др Владимир Поповић, државни секретар за науку у Министарства просвете. За бољи пласман претходних година, подсећа Поповић, била су заслужна два математичара, професори у пензији Стојан Раденовић и Зоран Каделбург, који су били на листи 100 најцитиранијих истраживача у свету.

Прочитајте још: Универзитет у Београду пао за сто места

- Захваљујући успеху двојице колега направила се боља слика УБ од онога што је стварно реално - рекао је Поповић и додао да се проф. Каделбург више не налази на листи најцитиранијих, а да је проф. Раденовића ангажовао Универзитет краља Сауда у Саудијској Арабији.

Појашњава да друге државе имају буџете само за те намене.

- Мора да се промени систем организације рада науке, не могу сви истраживачи да прођу на позивима. Новац се разлива на велики број људи, а не награђују се они који су најбољи. Зато смо формирали Фонд за науку и усвојили нови Закон о науци - навео је Поповић за Танјуг.

Прочитајте још: Нема професора за "вечите"

Сматра да је потребан и нови закон о финансирању високог образовања, јер ништа није мењано последњих 20 година. На томе ће радити Министарство просвете заједно са универзитетима.