Министарка правде Републике Србије Нела Кубуровић реаговала је на одлуку Врховног суда Северне Македоније да Томора Морину не испоручи нашој земљи.


Нажалост, оваквом одлуком Северне Македоније, још једном је политика била изнад права и правде. Ово је велика срамота за међуанродно право, али је још већи удар и велика туга за породице жртава, које већ деценијама чекају правду за своје најближе – рекла је министарка правде Републике Србије, Нела Кубуровић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВРХОВНИ СУД СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ ОДЛУЧИО: Морину не изручују Србији


- Иако су органима Северне Македоније били достављени сви потребни доказни материјали, одлучено је супротно истини и чињеницама. Србија неће од одустати да трага за починиоцима најтежих дела против човечности, без обзира на њихову националну или етничку припадност. То дугујемо жртвама и њиховим породицама – додала је она.СТЕФАНОВИЋ: ДУБОКО ПОВРЕЂЕНОСЕЋАЊЕ НА СВЕ НЕВИНЕ ЖРТВЕ

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић огласио се поводом одлуке
Врховног суда Северне Македоније да Томора Морину не испоручи нашој земљи.


- Одлука надлежних органа Северне Македоније да не постоје услови за изручење Томора Морине нашој земљи говори да су погазили суштину међународног права и дубоко повредили сећање на све невине жртве које су страдале од осумњиченог Морине. Не може постојати оправдање да неко, ко се сумњичи за ратне злочине против цивилног становништва, буде пуштен на слободу, уместо да одговара за смрт многих недужних људи – рекао је министар унутрашњих послова Србије.


- Недопустиво је да се у оваквим случајевима било која земља води политиком, што је у овом случају више него очигледно, а свако мешање политике у право увек доноси нову неправду и увреду за жртве. За жаљење је и чињеница да су поједини приштински медији и званичници убрзо након хапшења рекли каква ће одлука бити, што баца сенку на регуларност читавог поступка – додао је он.


- Потерница Републике Србије за Морином наравно остаје на снази, ратни злочини не застаревају и зато очекујем да он, кад тад, одговара за тешке злочине које је починио на Косову и Метохији – изјавио је Стефановић.