ГРУПА од шездесетак студената, који су факултете уписали по старом закону о високом образовању, тзв. преболоњци, окупила се данас испред Скупштине Србије тражећи од надлежних да им продуже рок за окончање школовања. Повод њиховог окупљања је најава министра Младена Шарчевића, да је вечитим студентима одзвонило и да још у септембру могу да положе заостале испите и дипломирају по старом. Уколико то не ураде "прети" им наставак студирања по "болоњи".

Академце је примио проф. др Љубиша Стојмировић, члан Одбора за образовање, и према речима Верице Ивановић, апсолвента Филозофског факултета, подржао их, уз обећање да ће се потрудити да Одбор пронађе решење за њихов проблем.

- Надамо се да ће нам изаћи у сусрет и да неће у нашем случају примењивати закон ретроактивно, јер је то противуставно - каже она. - У противном ћемо тражити оцену уставности такве одлуке.

Коначну одлуку да ли ће добити још једну шансу да окончају студије доноси Скупштина Србије, али досадашње искуство говори да су се посланици изјашњавали углавном тек када би из Министарства просвете стигла иницијатива или позитивно мишљење.

Министар Шарчевић, међутим, споменуо је да многи факултети немају ни техничке услове да наставе школовање по старом програму. Проблем је, наводно, што нема више професора који би предавали и испитивали "по старом".

ПРОЧИТАЈТЕ И:Стари студенти траже да студије заврше по програму по ком су почели, најављују да ће тражити оцену уставности Закона

Проф. др Петар Булат, проректор за наставу Универзитета у Београду каже, за "Новости", да наставници који су предавали пре 20 година, када су ови студенти започињали студије, или су већ давно у пензији или су преминули.

Верица Ивановић /  Фото РТС

- "Болоња" је уведена пре 16 година и мислим да је дат довољно дуг рок да колеге окончају своје студије - каже наш саговорник. - Тачно је да су се променили технички услови, јер тешко је, примера ради, пронаћи књиге из којих би они припремали испите по тако старим програмима. Оне су се штампале пре најмање две деценије. Програми су се променили, па данас неких предмета ни нема на факултетима, а самим тим ни професора.


ПРИТИСЦИ

Проф. др Булат наводи да некад треба рећи "доста" и ставити тачку на бесконачно продужавање рокова. Њему није јасно шта ће некоме диплома у шестој деценији живота ако је није имао са 30 година.

- Већ неколико пута им је дата шанса и логично је да студенти мисле да притисцима могу да добију још једну - каже професор.