СТУДЕНТИМА који су факултет уписали по старом програму, пре увођења "Болоње", неће бити продужен рок за завршетак студија, став је министра просвете Младена Шарчевића. Он је Танјугу рекао да на многим факултетима нема услова за то.

Неколико хиљада "вечитих" академаца сламку спаса тражи сада у скупштинском Одбору за образовање, са чијим члановима данас имају састанак. Коначну одлучу да ли ће добити још једну шансу да окончају студије доноси Скупштина Србије, али досад су се изјашњавали углавном тек када би из Министарства просвете стигла иницијатива или позитивно мишљење.

Ако Скупштина не попусти, "преболоњцима" остаје само септембарски испитни рок да заврше факултете. Због овог проблема они су петицију са више од 3.000 потписа раније предали и министру просвете и Скупштини Србије, али и премијерки и председнику Србије.ПРОЧИТАЈТЕ И: Шарчевић: Нема продужетка рока за старе студенте


Процењује се да у Србији има око 10.000 старих студената, али да нису сви активни. Међу "преболоњцима" је и Верица Ивановић, апсолвент Филозофског факултета, одсека за историју, којој су остала два испита до краја студија.

- Устав нам даје право да завршимо студије како смо их започели. Не може закон да се примењује ретроактивно - каже Ивановићева за "Новости". - Немамо појма шта ће нам понудити и колико ћемо морати да платимо. Знамо само да ће ћемо морати да полажемо додатне испите, а све смо то већ полагали кроз наше озбиљније и обимније предмете. Бар нама, студентима историје, не могу да кажу да је програм по ком смо учили застарео.

Она очекује да ће на дашањем састанку у Скупштини наићи на разумевање посланика.ПОДРШКА ПОСЛАНИКА

ЧЛАН Скуштинског одбора за образовање проф. Марко Атлагић рекао је Танјугу да ће, уколико предлог дође до скупштинског Одбора , подржати студенте:

- Као универзитетски професор борим се за сваког студента. Гледао сам њихове индексе, то су добри студенти, само су морали да раде и уз рад да студирају.