ХРВАТИ поново присвајају Николу Теслу! На светској изложби (ЕКСПО), која се следеће годије одржава у Дубаију, Хрватска планира да великог српског научника представи као једну од најистакнутијих личности своје земље.

Теслино порекло никада није било спорно, бар не онима који се цео свој научни век баве животом и радом великог проналазача. Сам Тесла је у часопису "Моји проналасци" објавио серију аутобиографских прича, где помиње анегдоту из Париза и тренутак када на питање рецепционера хотела у којем је одсео "која је његова титула", каже: "Моја титула је највећа могућа. Виша од краљевске, ја сам Србин."


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хрвати љути због Тесле

- Просто је невероватно да по ко зна који пут из Хрватске долазе покушаји да се велики српски проналазач и научник Никола Тесла представи као Хрват - каже министар културе Владан Вукосављевић за "Новости". - Уколико су организатори хтели пред светском јавношћу да испадну трагикомични, онда су, без сумње, у таквом покушају успели. А, ако су желели да понављају отрцане историјске фалсификате, онда им се и у том смислу може одати признање. Како год, Тесла је рођен у аустријској царевини, односно у Војној крајини, која је била искључиво насељена Србима, његов отац је био православни свештеник, а он је безброј пута потврђивао своје српско порекло. Поновљени покушај фалсификата, према томе, представља жалостан модел понашања и ми немамо ништа друго да кажемо него да поновимо своју осуду таквог модела кићења туђим перјем и својатања туђе историје.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ХРВАТИ О ТЕСЛИ: Специјал о Тесли уз песму и питање је ли Србин


У Музеју Николе Тесле у Београду, међу многобројним записима, чува се и онај да је приликом једине посете Београду 1892. године, славни проналазач поручио српском народу: "Своју радост, коју ја овога тренутка осећам, не умем да вам искажем, али се радујем што могу овом приликом да пред вама, мила браћо, изразим свагда своје најмилије задовољство, да сам био и да вазда остајем само Србин и ништа више. Дешава се, господо, да човек, удаљен од своје отаџбине, занет послом каквим се ја занимам, покаткад смете с ума своје име, своју народност и своју отаџбину. Али тога, господо, код мене никад није било, а надам се да и неће и не може икад ни бити. Ако се ја и не налазим међу вама, на други начин прослављам име српско... И ако има какве славе и заслуге за човечанство, да се припише моме имену, та почаст више припада српском имену, српском народу из чије сам средине ја поникао."

- Неспорно је да је Никола Тесла био Србин. Када кренете у посету родној кући славног генија у Смиљану, прво што ћете видети јесте православна црква поред његовог дома - каже Ивона Јефтић, в. д. директора Музеја Николе Тесле. - Сва Теслина лична заоставштина се налази овде, у музеју, и предмет је интересовања многобројних посетилаца из целог света.

Иначе, Светска изложба је манифестација која се одржава од средине 19. века и у којој учествује велики број држава. Следећа ће бити организована у Дубаију, од 20. октобра 2020. до 10. априла 2021. године, када ће бити оборен рекорд у броју држава које се представљају - чак 192, а процењује се да ће изложбу посетити више од 25 милиона људи.

Владан Вукосављевић

У изјави за "Вечерњи лист" Анте Врбан, архитекта који је осмислио хрватски штанд, рекао је да ће посетиоци, поред осталог, моћи да уживају у "соби чула", где ће на беспилотној електрификованој платформи моћи да "осете" Хрватску.

- Један део павиљона биће посвећен великим хрватским научницима и иноваторима попут Николе Тесле, Фауста Вранчића, Мате Римца - потврдио је Врбан.


ЦРКВА ЗАПАЉЕНА, РОДНА КУЋА ПОХАРАНА

ХРВАТИ данас својатају Теслу, а 1992. срушен је његов споменик - само зато што је тада за њих био "научник српског порекла". Црква где је крштен била је, такође, запаљена. Родна кућа великог научника није срушена, али у њој више нема намештаја, ни предмета из времена његових дечачких дана. Са некадашњег Трга Николе Тесле је у време рата уклоњен споменик генија из Смиљана.