НЕМА краја безочном понашању према српским светињама на Косову и Метохији. Све методе насиља су применили. Косовски Албанци су их раније палили и скрнавили, а сад их директно и отворено присвајају. Најновије вандалство догодило се на локалитету Ново Брдо: На рушевинама православне цркве, посвећене Светом Николи, пре два дана косовски бискуп Дод Ђерђи и барски надбискуп Зеф Гаши су са својим свештенством и групом верника служили мису! Миси је присуствовао и Исмет Хајрулаху, директор приштинског завода за заштиту споменика културе. Вест је пренело гласило римокатоличке бискупије из Приштине.

Прочитајте још: ПОДМУКЛА АКЦИЈА ПРИШТИНЕ: Српске цркве претварају у католичке

Отимање српског културног добра је настављено. Албанци католичке вере су се придружили приштинским властима, које су пре два месеца покушале да узму ову светињу. Буру у нашој јавности тада су изазвале фотографије које је бивши премијер тзв. Косова Рамуш Харадинај објавио на свом фејсбук-профилу, са локалитета на коме су остаци богомоље, називајући је Артанском катедралом. Апеле наших стручњака и институција чули су само у немачкој амбасади у Приштини и зауставили финансирање обнове, али су се приштинске власти, као и у многим другим случајевима, оглушиле на то.

- На покушај крађе српског културног добра и онога што припада Српској православној цркви, а то је катедрална Црква Светог Николе, реаговали су сви водећи медији у нашој земљи, Министарство културе, Српска академија наука и уметности, али, нажалост, ни то није било довољно да се покушај крађе заустави - каже историчар др Милош Ковић за "Новости". - Сви смо затечени овим што се догодило. Било би добро да се огласи Римокатоличка црква да видимо с чијом дозволом и с каквим овлашћењима је одржана миса.

И у Министарству културе и информисања најоштрије осуђују сваки покушај отимања и ничим неутемељеног присвајања српске културне баштине на Кoсову и Метохији.

Прочитајте још: ХАРАДИНАЈ УДАРИО НА СРПСКУ СВЕТИЊУ: Албанци багерима и градњом пута тик уз манастир намерно угрожавају Високе Дечане

- Позивамо све надлежне међународне институције, у првом реду Унеско, као и представнике Ватикана и Призренско-приштинске бискупије, да под хитно реагују и зауставе даље безочно и неаргументовано прекрајање историје, имајући у виду да сваки такав или сличан гест отимања туђег културног наслеђа може имати несагледиве последице како на општеприхваћене међународне стандарде у заштити културног наслеђа, тако и на процесе међурелигијске сарадње и толеранције - кажу у Министарству културе.

Подсећамо да је министар културе Владан Вукосављевић у вези са отимањем српског културног наслеђа на Косову и Метохији недавно упутио писма генералној директорки Унеска Одри Азуле, амбасадору делегације Европске уније Сему Фабрицију, генералном секретаријату Европа Ностре, Европа Ностри Србије, амбасадору и шефу мисије ОЕБС-а Андреу Орицију, у којима је апеловао да се заустави кршење међународних кодекса.

- Очекивао сам да ће се ово догодити, ми смо као струка показали све што смо умели и знали - каже археолог др Марко Поповић, аутор монографије о новобрдској цркви. - Ово је само наставак приче о преузимању наших споменика. Све оно што смо писали, говорили у новинама, очигледно није никог дотакло. Католици који су присуствовали миси нису ни Италијани, ни Французи, већ Албанци. Они терају своју причу о католичкој катедрали. Сад су довукли свештенике.

Поповић каже да је пре две године говорио локалном свештенику да би требало да држи службу на том простору, да и на тај начин потврди да је то православни простор.

- Он то није смео самоиницијативно да уради - објашњава Поповић. - Интересује ме шта је епархија предузела да место обележи као православни храм. Албанци су направили скаредну конзервацију светиње и том конзерваторском интервенцијом уништили локалитет. Када су то схватили, Немци су одустали од финансирања радова на девастирању саме катедрале, али Албанци сада и њене остатке својатају.

Црква Светог Николе је катедрални храм из касноримског и рановизантијског периода који је једно време био седиште грачаничког и новобрдског епископа. Она се, стручњаци кажу, може својом грандиозношћу мерити са црквом Богородице Љевишке у Призрену и црквом у Котору. Католици, пре свега Дубровчани и рудари пристигли из Немачке, "Саси", у оно време имали су своје верске објекте, али значајно мање величине.СВЕТИО ВОДИЦОМ


НА покушај отимања православне цркве у петак је реаговао отац Стево Митрић из села Бостане код Новог Брда. Место где је одржана миса светио је водицом.


НАЈНОВИЈА ПРОВОКАЦИЈА

У САОПШТЕЊУ Епархије рашко-призренске наводи се да је дубоко разочарана овим очигледним чином злоупотребе духовне и културне баштине СПЦ и то на локалитету који су основали и градили средњовековни српски владари, што је забележено у бројној стручној и историјској литератури. Сачувани артефакти камене пластике са натписима из храма Светог Николе јасно показују о чијој је цркви реч.

- Служењем мисе на темељима православног храма римокатоличка Бискупија косовска озбиљно нарушава до сада прилично коректне међуверске односе на КиМ и политизује баштину СПЦ која је Ахтисаријевим планом управо на предлог наше цркве укључена у специјално заштићену зону, уз сагласност представника косовских Албанаца. Беседе које су се чуле на миси нимало не доприносе изградњи међуверских односа.

Приштинске власти су већ озбиљно критиковане због непоштовања верских права СПЦ, у најновијем извештају америчког Стејт департмента, што само сведочи да и ова најновија провокација није изузетак.

АЛБАНЦИ СТАРИЈИ ОД РЕЛИГИЈЕ

АЛБАНЦИ су пре два дана, како је наведено на сајту Drita.info, прослављали Дан дијаспоре. Миса на Новом Брду је организована тим поводом, а косовски бискуп Дод Ђерђи је овако беседио:

- Зашто смо данас на Новом Брду? Желели смо да дођемо овамо јер је то место које доказује да смо били пре религије, Боже, били смо овде пре Христова рођења, били смо пре него што су Османлије дошле са Мухамедом, били смо овде пре него што су дошли Словени. Били смо овде, иако је наше сећање можда избрисано. Такође смо желели да пошаљемо дијаспори и eмигрантима поруку да своју земљу не треба да заборавимо, већ дa је волимо и молимо за њу. Јер љубав према земљи је света.

ОДРИЧЕМО СЕ НАСЛЕЂА

НАША стручна јавност је забринута и због навода из Приштине о постојању насеља Артена на месту Новог Брда, за шта не постоји никакав писани документ или релевантан историјски доказ. Такве тврдње се користе у дневнополитичке сврхе, а с циљем да се оспори да су Срби у 15. веку имали урбана насеља. Ново Брдо је у то време био развијен град са ковницом новца, царином и комплетном инфраструктуром.

- То не можемо и не смемо допустити. Необично је на који начин се ми одричемо нашег културног и духовног наслеђа на Новом Брду - закључује Поповић.