ТРОЈЕ немачких врхунских новинара, специјализованих за медицински туризам, после четвородневног боравка у Србији и посете клиничким центрима у Београду и Нишу, Болници за естетску хирургију "Диона", Врњачкој Бањи и Бањи Ковиљачи, отишло је у четвртак из наше земље са подељеним утисцима: да Србија, где их је највише фасцинирала гостољубивост, има много тога да понуди, али помало бесни због чињенице да смо у нечему, ипак, испред Немаца, навикнутих да су у свему супериорни.

Разлог за њихову љутњу је била посета Клиничком центру Србије, где су посматрали захвате на гама и сајбер ножу, којима се уклањају тумори у мозгу.

- Све троје је фасцинирала чињеница да овде имате најсавременију опрему за неурорадиохирургију, и истовремено наљутило сазнање да се такви захвати у Србији раде о трошку здравственог осигурања, а у Немачкој пацијент мора да их плати, или бар доплати - каже Дамир Радић из немачке организације WITOS, коју чине експерти из области здравственог туризма. - Нису то баш лако поднели, не зато што су завидни, него што су видели да је у тој области медицине Србија испред Немачке навикнуте да у свему буде прва и најбоља.

Радић каже да је WITOS троје немачких новинара, који раде за најутицајније туристичке журнале, чекао готово годину дана, јер је идеја била да у Србију доведу најбоље, који ће представити њене туристичке и здравствене потенцијале.

Прочитајте још - Гама нож као спас

- Велику подршку имамо од Министарства здравља које жели да развија медицински туризам у Србији - каже Радић. - Иако смо и раније били у контактима, сада је то на састанку са министром Златибором Лончаром, конкретизовано. Заједнички циљ нам је дугорочна сарадња, најпре представљање туристичких и медицинских потенцијала Србије у Немачкој, затим у земљама немачког говорног подручја, а онда и у другим државама.

Професор Петер Бекер, који у свету важи за врсног стручњака за туризам, каже за "Новости", да Србија има богату и разнолику понуду, која би била интересантна туристима са Запада, и повољне цене, али да се за то у Немачкој и другим земљама углавном не зна.

- За мене је најупечатљивија гостољубивост која овде влада. Србија је топло срце Балкана, али морали бисте више да радите на промоцији, на повезивању са туроператерима - каже професор Бекер.

Прочитајте још - Од јесени лечи и икс-нож

ЗДРАВСТВЕНО ТРЖИШТЕ

НЕМАЧКИ туристи, а у Врњачкој Бањи смо случајно срели две жене из Берлина, у сваком тренутку желе сигурност - каже Дамир Радић. - Зато су и посете клиничким центрима имале двоструки циљ: да се види да овде постоје добри услови за лечење, ако се неком од туриста случајно нешто догоди, и да је Србија потенцијално ново интересантно тржиште за здравствени туризам, с обзиром на квалитет услуга и приступачне цене.