Заштитник грађана Зоран Пашалић доставио је данас медијским удружењима и асоцијацијама Предлог споразума о сарадњи у области заштите и унапређења безбедности новинара којим се предвиђа покретање онлајн платформе на којој ће се евидентирати сваки случај узгрожавања безбедности и притисака на новинаре и медијске раднике.

Документ који је сачињен после низа састанака и консултација са новинарима из Београда и унутрашњости Србије, Пашалић је доставио медијским удружењима и асоцијацијама у циљу добијања додатних сугестија на коначан текст споразума, наводи се у саопштењу Заштитника грађана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Pašalić: Po Ustavu najviši standardi, u praksi to nije slučaj

Споразум ће бити накнадно потписан у циљу обостране сарадње и свеобухватног евидентирања напада и притисака на новинаре и медијске раднике, а због потребе успостављања ефикаснијег механизма заштите њихове безбедности.

Споразумом се предвиђа покретање прве онлајн платформе у Србији на којој ће се евидентирати сваки појединачни случај угрожавања безбедности и сваки облик притиска на новинаре и медијских радника.

Како се наводи, платформа ће допринети и делотворнијем поступању надлежних државних органа у случајевима угрожавања безбедности новинара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Pašalić: Rešena četvrtina problema građana

Додаје се да ће на изради методологије прикупљања, верификације, класификације, анализе и презентације података о угрожавању безбедности новинара бити ангажована Радна група састављена од тима стручњака из реда новинара, медијских радника, представника Заштитника грађана и релевантних стручњака.

Заштитник грађана почетком априла састао са представницима удружења и асоцијација новинара из Србије, као и са новинарима штампаних и електронских медија у циљу разраде идеје о покретању онлајн платформе за евиденцију напада на новинаре, од притисака до физичких напада, насртаја на имовину и на живот.

У саопштењу се истиче да у Србији не постоји јасна слика који напад како да се дефинише, што доводи до ситуације да свако тумачи и евидентира нападе на свој начин: и тужилаштва, и судови, и полиција, као и новинарска удружења и невладине организације

"Дефинисањем појмова и евиденцијом напада на новинаре на основу тих појмова на онлајн платформи, добили бисмо јединствену и прецизну евиденцију свих облика притисака и напада на новинаре у Србији", закључује Заштитник грађана.