ВИШЕ од 13.000 мама у Србији оштећено је применом Закона о финансијској подршци породицама са децом, који је на снази око годину дана. То значи да је свакој трећој мами умањена зарада у односу на ону коју би примала по старом пропису, показало је истраживање портала "Бебац".

Спорне одредбе поменутог закона, и поред многобројних примедаба и обећања, још нису измењене. Иако је најављивано да ће одредбе овог прописа које не иду у корист мајки бити кориговане почетком ове године, то се још није догодило. Овим прописом највише су оштећене мајке које су радиле мање од 18 месеци пре отварања трудничког боловања.

Зоран Ђорђевић, министар за рад, рекао је, за "Новости", да су четири предлога измена припремљена и да ће ускоро бити пред посланицима парламента. О детаљима, међутим, није желео да говори.

Јасмина Михњак, са портала "Бебац", каже да се, нажалост, веома дуго најављују измене, али не конкретне. На недавном састанку са премијерком Аном Брнабић, министарком Славицом Ђукић Дејановић и министром Ђорђевићем изнете су, каже, све мањкавости закона, али њих највише забрињавају сталне изјаве надлежних да је закон добар.

- Надлежни истичу да је само мали број мајки оштећен - каже Михњакова. - Подаци до којих смо дошли говоре да свака трећа жена има мању плату на породиљском од оне коју би имала по старом пропису. У ту групу спадају и маме које примају мизерне накнаде, мање од 1.000 динара месечно.

Прочитајте још - ЗБОГ СПОРНИХ ОДРЕДАБА ЗАКОНА: Умањене накнаде за 13.000 породиља

Наша саговорница наводи да су подаци алармантни и да говоре да закон хитно мора да се мења, и то посебно у делу који ускраћује мамама основно право на достојанствен живот породице на самом почетку дететовог живота.

У претходних 11 месеци, показује истраживање "Бепца", 480 мама је неосновано добило умањене накнаде зарада јер зарађују више од три просечне плате у Србији. Иако оне плаћају највеће доприносе, и то са лимитом на пет просечних плата, зато што су се одлучиле на потомство, држава их је оштетила, и то у великом новчаном износу.

Фото А. Станковић

За разлику од других мајки, предузетнице немају право на дуже одсуство с рада за рођење трећег детета. Родитељи деце са инвалидитетом, такође после усвајања измена закона, више немају право на накнаду за одсуство с посла истовремено с накнадом за туђу негу и помоћ, иако је реч о различитој врсти права.

У првих годину дана примене закона, на породиљском одсуству било је 33.017 мама. Држава је за њихове зараде издвојила 7,2 милијарде динара, док је накнаду за негу детета примало 24.537 мајки и 115 очева, и из буџета је у те сврхе дато готово 5,6 милијарди динара.

Прочитајте још - Веће надокнаде за породиље

НАЈТЕЖЕ ОНИМА СА КРАТКИМ СТАЖОМ

НИЖУ плату од оне коју су имале пре одласка на породиљско боловање имају све маме које су радиле мање од 18 месеци, и то 5.311 мама које су радиле између 12 и 18 месеци пре отварања боловања, 4.463 оних са радним стажом од шест до 12 месеци пре отварања боловања и 3.373 са мање од шест месеци.