ВИШЕ десетина грађана са територије општине Ћуприја, према незваничним сазнањима, пријавило је полицији уништење делова својих имања од стране непознатих починилаца и сви су на траси магистралног гасовода, а имања су им уништена без икаквог "папира" и обавештења.

Породица Пешић пријавила је уништење дела винограда, око 500 чокота. Подносилац пријаве, Мирослав, истиче да зна да је ту планирана траса "Турског тока", али напомиње да није добио никакво решење, нити макар обавештење.

- Био сам у винограду 26. јуна, а кад сам поново дошао после три дана, било је језиво оно што сам видео. У питању је десетак ари и рекли су ми да је сравњен током ноћи. Тај виноград је сађен 1980. године, а пре него што је уништен имали смо велика улагања у њега - каже Пешић, и додаје да је полиција изашла на терен и урадила записник.

Прочитајте још - "Турски ток" кроз Србију добио дозволу! (ФОТО/ВИДЕО)

Пешић тврди да за ову трасу гасовода кроз Ћуприју нема урбанистичког пројекта, због чега никакве дозволе нису издате, није ни извршена експропријација земљишта од власника, па зато они нису ни добили решења.

- Наш виноград се налази код окретнице старе и нове трасе. Буквално испод њега на десетак метара је велики заокрет који траса прави да би се избегао потез Добричева. Само километар раније да је траса скренула, прошла би кроз земљиште које се не обрађује и штета би била знатно мања.

Уништен је и део винограда породице Пешић, Фото З. Рашић

Он каже још да је тек 12. јула почео јавни увид у урбанистички пројекат за изградњу гасовода на територији општине Ћуприја.

Одговор смо потражили од председника општине Нинослава Ерића, који објашњава да је траса гасовода по старом просторном плану требало да прође кроз Добричево, али план је у међувремену измењен и сада заобилази Добричево.

- Извођачи радова су реално погрешили, кренули су по тој старој траси и тако су уништили више парцела, али је штета процењена и биће надокнађена. То ради "Србијагас", односно "Гастранс", позивају те суграђане и договарају накнаду штете. Са свима ће бити направљен споразум и, колико видим, грађани су задовољни. Није дошло до промене дужине гасовода, али је он измештен тамо где је најбоље да прође - објашњава Ерић.


Нинослав Ерић

"ГАСТРАНС" ИСПРАВЉА ГРЕШКУ

СА власницима грешком уништених имања "Гастранс" је крајем прошле седмице почео да закључује споразуме о накнади штете и Ерић каже да је 99 одсто прихватило понуду. Ради се о 95 парцела и око 200 власника.

- Вештаци су радили процену и висина накнаде зависи од културе. Напомињем да је Општина овде само подршка, све раде "Гастранс", односно "Србијагас", они и исплаћују. Ми смо, иначе, на улазу у Ћуприју са ауто-пута средили два простора, старог "Велмотранса" и "Компресора", које су Руси закупили, и ту је сад централни магацин за ову деоницу гасовода.