Од наредне школске године, од 1. септембра, 500 школа у Србији имаће брзи, бежични интернет, што значи да ће дигитална настава моћи да се организује у око 10.000 учионица.

Међу школама које ће добити брзи интернет је и Основна школа "Војвода Радомир Путник", а радове на изградњи локалне рачунарске мреже данас је обишла премијерка Ана Брнабић, државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, као о и представници Министарства просвете и Телекома.

Пројекат "Повезане школе" почео је 24. јуна ове године и план је да у наредне три године бежични интернет добије 1.100 матичних школских објеката.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Какво је интересовање за приватне предшколске установе

Премијерка Брнабић је подсетила да је реформа образовања кренула пре три године, да је уведено програмирање као обавезан предмет, а да ће од 1. септембра ученици седмог разреда учити нови програмски језик у оквиру програмирања -"плајгејм".

Додаје да је у школе уведен електронски упис, Е-дневник који од 1. септембра треба да заживи у свим школама.У школама у Србији већ је уведено 2. 000 дигиталних учеоница, а премијерка каже да је настава ђацима сада занимљивија и интересантнија.

"Сада улажемо додатна средства и покренули смо нови пројекат Повезане школе", навела је премијерка.

До септембра следеће године брзи интернет добиће још 500 школа, што значи да ће бити 23.000 дигиталних учионица за више од 500.000 ђака.

Државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић каже да је вредност пројекта 4,116 милијарди динара са ПДВ-ом, а да је носилац радова Телеком.

Она је нагласила да су у току радови у 57 школа, а да ће наредне недеље бити завршени у двадесетак школа.

Вредност радова и опреме по школи варира зависно од величине школе и степена тренутне опремљености школе мрежном инфраструктуром која ће бити искориштена. У просеку радови коштају око три милиона динара по школи .

Директорка ОШ "Војвода Радомир Путник" радослава Мраовић каже да ће бежичним, брзим интернетом ученици и наставници те школе од 1. септембра имати боље услове за рад.