Стотине студената у Србији сваке године свој летњи распуст проводи на пракси у приватним компанијама и државним институцијама како би стекли практично искуство и референце, лакше пронашли посао током или одмах након студија и тако обезбедили почетак професионалне каријере у нашој земљи.


У Центру за развој каријере Универзитета у Београду кажу да све већи број студената још на првој или другој години крећу са праксом, да многе компаније и државне институције радо примају студенте, не само током лета већ и целе године, а најбољима од њих, посао је често, загарантован.


Студенти, каже Ана Јанковић Баровић, координатор програма у Центру за развој каријере Универзитета у Београду, не праве разлику да ли ће праксу обављати у приватном или државном сектору.


"Њима је на пракси важно да могу да раде на практичним задацима, да су упослени и имају доброг ментора", каже за Тањуг, Јанковић Баровић.


Универзитет у Београду, додаје, сарађује и са приватним и државним сектором у које упућује младе на усавршавање.


Једна од "најтраженијих" институција у којима студенти стичу искуства је и Народна банка Србије (НБС) где млади са различитих факултета могу на летњој пракси, али и учешћем у програму Управљање талентима, да стекну практична знања и савладају вештине комплексног система којим руководи Централна банка.


Вицегувернер НБС Драгана Станић каже за Тањуг да је летња пракса у Народној банци у току, а сваке године почиње 1. јула и траје до 31. августа.


"Тренутно је у Народној банци Србије у оквиру летње праксе 36 младих, а у оквиру програма Управљање талентима, 52 студента обавља праксу", наводи Станић.


Станић подсећа да је гувернер НБС, поред летње праксе која се спроводи већ 17 година, покренула 2016. године програм "Управљање талентима", који је заправо део укупне идеје државе да се ојача систем дуалног образовања у Србији.


Истиче да НБС годинама помаже младима да стекну поред теоријских и практична знања, а најбољима се пружа шанса да посао добију у Централној банци.


Управо је садашњи генерални директор Сектора за монетарне и девизне операције НБС Никола Драгашевић био један од студената на летњој пракси пре девет година.


"За разлику од неких других земаља, у НБС се поред монетарне политике, управљања девизним резервама, обављају супервизије укупног банкарског система, тако да студенти који дођу на летњу праксу и праксу Управљања талентима, имају могућност да науче све послове из надлежности НБС", објашњава Драгашевић.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Изабрали летњу праксу уместо одмора


Иако у НБС највише долазе студенти економског усмерења, то ипак није искључиво правило, а пример за то је и Никола Матић који је завршио основне и мастер студије на Факултету организационих наука, на пракси у НБС био је пре две године.


Тренутно је запослен у Сектору за платни систем Народне банке.


С њим у Централној банци ради и Данило Шућур који је завршио Математички факултет.


"Две године сам у банци, а почео сам да радим тако што сам се пријавио за летњу праксу. Након два месеца, после доказаног рада на пројектима, добио сам понуду за професионални ангажман", присећа се Шућур и апострофира да му је драго што може да гради каријеру у својој земљи.


Њихова колегиница Јована Мандић, која је дипломирала на Економском факултету, на којем је тренутно на мастер студијама, каже да је летња пракса за студенте њеног матичног факултета, добра прилика за стицање практичног знања.


Другачијег образовног усмерења, али исте мотивације и жеље за стицањем радног искуства и практичног знања које није добила током студија је и Тијана Ристовић, која је дипломирала енглески језик на Филолошком факултету у Београду.


Тијана је на мастер стуђама Факултета организационих наука на смеру Менаџмент пословних процеса, и једна је од многих која лето проводи на пракси у Центру за развој каријере Универзитета у Београду.