ПОВЕЋАЊЕ пензија може се очекивати почетком наредне године, а да би пензиони чекови за око 1,7 милиона најстаријих у Србији били увећани неопходно је да се промени закон. Нови пропис подразумева увођење дуго најављиване одредбе о усклађивању према тзв. швајцарској формули, као и прописивање датума у току године када ће се радити индексација.

Професор др Милојко Арсић, са Економског факултета у Београду, сматра да је повећање пензија ствар политичке одлуке.

- На основу досадашњих трендова следи да би номинални раст зарада у овој години могао да износи око 10 одсто, док би инфлација могла да буде између два и три процента - каже проф. Арсић. - Из тога следи да би применом швајцарске формуле пензије биле повећане за око шест одсто, а њихова куповна моћ била би већа за око три и по одсто.

У јавности се последњих месеци спекулисало о неколико модела којим би се могла усклађивати примања најстаријих. Професор Арсић истиче да је осим швајцарске формуле у Србији био актуелан и предлог да пензије расту по стопи која је једнака стопи инфлације увећаној за раст БДП изнад два одсто.

Прочитајте још - Пензије веће за 2.000 динара?

- Ова два модела би у дужем временском периоду омогућила сличан раст пензија, али би се у појединим годинама разликовали - каже наш саговорник. - У неким годинама би примена швајцарске формуле дала већи раст, док би у другим годинама већи раст омогућила индекација према кретању инфлације и БДП.

Он наглашава да је швајцарска формула погоднија, јер су подаци на основу којих се рачуна чвршће везани за пензије, они су раније расположиви него подаци о БДП и нису тако често предмет ревизије као што је то случај са БДП-ом.

Овај начин за индексацију пензија у Србији је примењиван у периоду 2001-2004. година, да би од 2005. године постепено напуштала, тако да су од 2009. године пензије индексиране искључиво према кретању цена. Основни разлог за напуштање швајцарске формуле био је недостатак средстава за финансирање пензија, јер је у том периоду око 40 процената расхода за примања најстаријих финансирано из буџета Републике, а око 60 одсто из доприноса за пензијско осигурање.

- Осим тога у годинама након 2005. очекивао се масован прилив пензионера пошто су услов за пензионисање испуниле бројне генерације рођене у првим годинама након Другог светског рата - истиче професор. - Иначе индексација пензија само према кретању цена, могло је да буде привремено решење, јер она имплицира да пензије не расту реално, него да се само чува њихова реална вредност. Швајцарска формула за индексацију пензије се користи у већини земаља у региону централне и источне Европе, као што су на пример Бугарска, Хрватска, Румуније, Словенија и Словачка.

По оцени Фискалног савета пензије ће бити повећане, а извесно је и повећање плате, које ће, по њима, бити базирано на дискреционим одлукама Владе, што није добро.

Прочитајте још - У пензију (засад) по старом

- Планирано поновно увођење швајцарске формуле за усклађивање пензија омогућиће да се врати уређено стање пензијског система, где ће пензионери и радници моћи да рачунају на редовна и предвидива повећања пензија сваке године - сматрају у Фискалном савету.

ЗА ДВЕ ГОДИНЕ 12,5 ОДСТО

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић каже да су у претходне две године пензије повећане за 12,5 одсто, што је резултат мера фискалне консолидације и најавила је ново повећање примања за најстарије грађане.

- Наставићемо да посебно обраћамо пажњу на пензионере и очекујемо ново повећање пензија пре краја ове године, захваљујући стабилности и економским резултатима - рекла је Брнабићева.

РАЧУНИЦА

УКОЛИКО би од Нове године почела да се примењује швајцарска формула просечна пензија, која сада износи 25.839 динара би могла да буде повећана за око 1.300 динара. Повећање ће највише осетити они са највећим примањима, док ће коверте најсиромашнијих најмање порасти.