НАЈНОВИЈА технологија која се користи током операције срчаних аритмија, од уторка се примењује на Институту за кардиоваскуларне болести "Дедиње". Први пацијент оперисан је уз помоћ савремених машина, које дају јасну и прецизну слику локалитета поремећаја, идентификују срчану аритмију и скраћују поступак операције.

Прочитајте још:ОД САДА И ПЕЈСМЕЈКЕРИ: Општа болница у Крушевцу добила ангио-салу

Проф др Милован Бојић, директор Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње", каже за "Новости", да је ово прва операција ове врсте у региону, као и да је обављена захваљујући донацији вредној 20 милиона динара.

Прочитајте још: УЈЕДНО ДИЈАГНОЗА И ЛЕЧЕЊЕ: "Дедиње" добило модерну ангио-салу

- На овом институту, годишње се обави око 1.000 електропроцедура - каже проф. др Бојић. - Захваљујући најновијим технологијама, од сада ће овакве интервенције бити обављане још брже и ефикасније, док ће листе чекања бити смањене.

Др Велибор Ристић, кардиолог, специјалиста електрофизиологије и члан тима који је извео операцију, каже да је нови систем 10 пута бржи и има 20 одсто већу резолуцију.

- Моћно дијагностичко средство приказује 3Д слику и таласе, уз помоћ којих се открива тачно место на којем настаје проблем аритмија - каже др Ристић. - Захваљујући бољем увиду и препознавању ситних промена на срцу, много је лакше уклонити проблематично ткиво. На тај начин, смањује се могућност поновне појаве болести.