ПЛАНИРАНО је да плате лекарима и медицинским сестрама буду повећане за десет одсто - најавио је у среду председник Србије Александар Вучић, на свечаности уручења уговора о раду новозапосленим медицинским радницима. Српско здравство од среде је богатије за 102 лекара и 158 медицинских сестара и техничара. На свечаности у Палати "Србија" уговоре о раду добили су најбољи дипломци медицинских факултета и средњих медицинских школа.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Лончар: Држава осим посла, плаћа специјализацију и докторске

Председник Вучић поручио је новозапосленим здравственим радницима да када се нађу пред избором да оду у иностранство или остану у земљи, изаберу Србију, јер су управо они као најбољи у својој струци и најодговорнији део друштва.

- Од вас зависи будућност нашег здравства и ваша је обавеза да га учините још бољим - рекао је Александар Вучић. - Држава већ издваја огромна средства за здравство, 20 одсто буџета, али ипак планирамо ново повећање плата лекарима и медицинским сестрама за најмање 10 одсто. То можемо да урадимо јер смо спровели тешке економске реформе. Зато, ову церемонију уручења уговора о раду најбољим младим лекарима, сестрама и техничарима не сматрам једном од уобичајених, већ једном од најважнијих свечаности које су добре и важне за државу, а немају везе са странкама и изборима већ само са будућношћу Србије.

На свечаности доделе уговора о раду најбољим младим лекарима и медицинским сестрама и техничарима присуствовали су и министар здравља др Златибор Лончар, директори клиничко-болничких центара, као и декани медицинских факултета у Србији.

Међу најбољим младим лекарима истакнути су Петар Симић из Београда, Јован Јаворац из Новог Сада, Ирфан Ђоровић из Новог Пазара, Дејан Михајловић из Косовске Митровице, Сандра Димитријевић из Крагујевца и Владана Стоиљковић из Ниша.

- Имам 26 година и на посао сам чекала само шест месеци, због чега сам врло задовољна и надам се успешној каријери - каже Владана Стоиљковић, која је дипломирала на Медицинском факултету у Нишу са оценом 10, а посао је очекује у Центру за медицинско-клиничку биохемију Клиничког центра у Нишу.

Њену колегиницу Сандру Димитријевић из Крагујевца која је медицински факултет у овом граду завршила са просечном оценом 9,18 очекује посао у здравственом центру у Косовској Митровици.

- Удала сам се у Косовској Митровици и то за лекара анестезиолога и због тога сам и ја одлучила да се и професионално вежем за овај град - каже Димитријевићева. - Моје запослење сматрам добрим подстреком да останемо на Косову и Метохији и да тамо наставимо своју будућност и будућност нашег трогодишњег сина.

Најбољи од најбољих међу медицинским сестрама и техничарима су Никола Петровић из Врања, Александра Рагић из Београда и Драгана Ћулибрк из Новог Сада.

НАЈБРОЈНИЈЕ ПОЈАЧАЊЕ У ЛЕСКОВЦУ

ОПШТА болница у Лесковцу од среде је богатија за чак 25 медицинских сестара и техничара. Међу њима је највећи број оних који су у овој здравственој установи прошли праксу током школовања.