У Београду је данас почео девети Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2019", у присуству председника Александра Вучића.

Председник Србије Александар Вучић обишао је штандове на Сајму након чега је свечано откривен хеликоптер Х145М.

- Хвала што је први хеликоптер стигао на време. Ми смо наручили још три Супер Пуме. Успоставили смо добру сарадњу и то ће да јача нашу дубинску структуру за реновирање хеликоптера. Ове године ћемо добити више хеликоптера него што смо их икада имали - навео је Вучић.

На почетку свечаности емитован је кратак филм о достигнућима Министарства одбране, одбрамбене индустрије и 70 година "Југоимпорта". Отварању сајма присуствују и председавајући Председништва БИХ Милорад Додик, министар одбране Александар Вулин и бројне друге међународне званице.

На сајму наоружања и војне опреме, пред посетиоцима је изложба одбрамбене индустрије Србије, чији је први и главни задатак развој и екомномија, али више од свега дужност да опреми, наоружа и припреми Војску Србије за њен задатак - одбрану слободе, поручио је данас министар одбране Александар Вулин.

Он се, како каже, у име 13.000 запослених радника одбрамбене индустије захвалио председнику Србије Александру Вучићу, јер је чврсто веровао да та индустрија има будућност. Вулин је истакао да је наменска индустрија Србије прошле године имала извоз већи од 500 милиона долара, у односу на 2011. годину, када је, каже, то било у три пута мањем обиму.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Вулин: Нема слободе без модерне, снажне, опремљене армије

Захвалио је председнику што је, каже, веровао у своју индустрију и верује у своју земљу и војску. Војска Србије је поносна што сарађује са одбрамбеном индустрије Србије, додао је Вулин. Он је истакао да је мало народа који као српски знају шта значи слобода и да их је мало спремно да за слободу ураде све..

Генерални директор Југоимпор СДПР Југослав Петковић је рекао да то предузеће слави јубилеј 70 година постојања и да су данас после богате прошлости највећи произвођач и трговац војног наоружања и опреме у овом делу Европе.


Каже да су следили визију бившег премијера и сада председника Александра Вучића и министра одбране Александра Вулина и започели трансформацију да од највећег трговца постану и највећи произвођач. Та визија, како је рекао, подразумева и то што је Југоимпорт кроз освајање нових технологија постао конкуренто предузеће на светским тржиштима.

- У последњих шест година инвестирали смо више од 100 милина евра у нове технологије и капацитете, а отворили смо и више од 1.000 нових радних места - нагласио је Петковић и додао да се сада најсавременије фабрике за производњу одређених врста наоружања у Европи налазе управо у Србији и да Југоимпорт развија бројна војна средства која су остварила велики успех, од којих су нека већ у употреби, а нека ће се тек користити.

Захвалио је председнику Вучићу што је дошао на отварање сајма и истакао да Југоимпорт достојно представља могућност српске војне индустрије широм света.


ВУЧИЋ: СРБИЈА ДОБИЈА 9 ХЕЛИКОПТЕРА, ПЛАЋА СВЕ "У ДАН"

Председник Србије Александар Вуцицћ изјавио је данас да је поносан на нашу земљу, јер је изасла из кризе и постала поуздан партнер светским компанијама, попут Ербаса, од којег је данас преузела први од девет хеликоптрера Х145М.

Вуцицћ је на сајму наоружања рекао да је укупна вредност девет хеликоптера које набављамо од Ербаса 105 милиона евра и да Србија своје обавезе плаћа без дана кашњења.

Он је рекао да су хеликоптерри опремљени разлицицтом опремом и наоружањем, те да је пет намењено за војску, а цетири за полицију.

Наручене су јос три "супер пуме", најбољи и најскупљи хеликоптери, што је укупно 12 Ербасових хеликоптера, рекао је Вучић и најавио да ће бити још наруџбина за ту компанију.

"Ми ћемо ове године добити висе хеликотпера него сто смо их имали у наорузању војске и полиције у претходним деценијама. Онда вам је јасно колико је Србија напредовала у фиансијском смислу и колико мозе опреме да обезбеди", рекао је Вуцицић наводећи да је то важно у будућности и због ванредних ситуација, као и због бољих услова за оцување интегритета и одбране земље.

Он је захвалио изврсном директору Ербаса што је први хеликоптер стигао на време и поручио и да ће Србија као одговорна дрзава плаћати такође све на време и имати задовољство да и даље сарађује са француском компанијом.


Рекао је да је са Ербасом успостављена добра сарадња, а да је посебно значајно за нас да се укљуци и "Мома Станојловић", због рада са Газелом, сертификата и јачања наше дубинске структуре и могуцности за поправљање и реновирање наших хеликоптера.

За нови хеликоптрер је рекао да је права лепотица и да су грађани то зарадили, а да ће помагати у поплавама, превозу ватрогасаца, људи, за превоз робе и друге намене.

"Ми ћемо ове и следеће године набавити 19 хеликоптера, а заједно са два од пре две године, биће укупно 21 хеликоптер. Имамо нешто и од раније у полицији и војсци", рекао је Вучић.

Све смо раније имали "на нула одсто од онога што нам је било потребно", додао је Вучић.

Поручио је директору Ербаса да ће Србија наставити да наручује и додао да је важно да земља при том не угрожава јавни дуг.


Председник каже да ће на крају јуна држава имати око 350 до 400 милона евра суфицита, иако је био очкиван минимални дефицит.

"Са 400 милиона евра знате шта све можемо да купимо. Желимо додатно Ваздухопловни завод Мому Станојловић да оспособимо и када подигне своју снагу и капацитете онда ће бити све другачије", додао је Вучић.

А када ће "Мома" да производи и делове за Ербас видецемо, само да се ми прво консолидујемо, додао је председник.