СВЕ приче и текстови који дижу панику и упозоравају да је пластична амбалажа опасна, да са водом пијемо и пластику, обичне су дезинформације. Такође, није истина да је канцерогено и отровно ако се више пута користи иста ПЕТ флашица. Потпуна су бесмислица и спекулације да су вода и друге течности у пластичним флашицама загађени пластиком испуштеном у ту течност.

Овако, за "Новости", говори др Бранка Пилић, професорка на Катедри за инжењерство материјала Технолошког факултета Нови Сад, коментаришући све већи број истраживања на ову тему. По њеним речима, теоријски је могуће да се у флашираној води нађу тешки метали, који су остали у траговима од катализатора, приликом синтезе гранулата, процеса производње сировине од које се прави флаша.

- Уз то, флаша би морала дуго да стоји на температурама изнад 50 целзијуса па да од уобичајене напрегнутости буде мекша и пропустљива - каже проф. Пилић. - Таква истраживања код нас нису рађена, али свакако постоји низ норми које су у складу са европским законима и које морају бити испоштоване, а тичу се појединих супстанци које се могу наћи у флашираној води и из здравственог угла се толеришу. Да ли ће бити остатка тешких метала зависи од произвођача гранулата, перлица од којих се под високим температурама у фабрикама производе флаше. Сваки произвођач гранулата мора да наведе у техничкој спецификацији колико има и да ли има тешких метала у траговима.

Прочитајте још - Пластика убија плодност људи

По речима наше саговорница, већина наслова који се односе на бројке и количине пластике коју наводно пијемо преко флаширане воде није истинита. Многобројна светска истраживања, међутим, тврде супротно. Последње у низу је анализа коју је иницирало медијско удружење "Орб медија", а спровео државни универзитет Фредонија у Њујорку. Обухватило је 250 боца купљених у девет различитих држава, а у просеку је пронађено 10 честица пластике по литру воде, свака дебљине длаке.

ФЛАШИРАНО ПРЕМА подацима "Евромонитора", које је објавио Би-Би-Си, сваке минуте прода се милион флаша воде или 20.000 сваке секунде. Годишње се тако прода 460 милијарди флашираног пића, а тек мање од 50 одсто флаша се рециклира, док седам одсто иде у нову производњу флаша.

- Постоји више врста пластичног материјала од којег се прави амбалажа, а у употреби код нас највише су такозване ПЕТ боце, сачињене од полиетилентерефталата, а користе се за паковање воде, сокова, пива, вина, разних газираних и негазираних пића. Друга врста су пластичне кесе, од полиетилена или полипропилена, а треће пластика у којој се пакују млечни производи, од полистирена. Основни недостатак пластичне амбалаже, о ком се често говори, јесте што се не разграђује у природи, а не разграђује се јер није реактивна, а с обзиром на то да није реактивна, није ни у могућности да отрује воду.

Како наша саговорница објашњава, разлог да се око ПЕТ боца развије толико фаме је немогућност да се савршено оперу на високим температурама, стерилишу, па самим тим и масовно сакупљају и поново враћају у употребу, попут стаклене амбалаже. Производња стакла, пак, врло је скупа и агресивна по питању утицаја на животну средину.

- Отуда приче да је опасно ако се вода сипа у исту флашу више пута - каже проф. Пилић. - У кућним условима, флаша може да се опере добро од воде и поново напуни, али не и нашироко користи. Али, дефинитивно, ПЕТ боцу не једете, не улази у организам на тај начин. Пластика се, пак, може унети у организам преко ланца исхране и то је прича која се односи на пластику која остаје у природи, несакупљена и нерециклирана.

Прочитајте још - Јадран се гуши у пластици, међу најзагађенијима у Европи

Како наша саговорница објашњава, процес разградње пластичне кесе "трегерице" траје 60 година, уз додатке неких хемикалија време се скраћује на 30 година. У оба случаја, временом пластична амбалажа прелази у пластичне љуспице које могу да поједу животиње и рибе, а затим и човек и уђу у водотокове.


Да би се то спречило, сматра наша саговорница, неопходно је да људи схвате важност разврставања отпада, рециклирања, штедње, као и спречавања да ПЕТ и друга амбалажа завршавају у природи.


Прочитајте још - Фабрика пластике загорчала живот

ПЛАТНЕНИ ЦЕГЕРИ

ЕВРОПСКА унија је недавно поставила нова правила која је и Србија прихватила да до 2020. године протера пластичне кесе из употребе - каже проф. Пилић. - Сматрам да то није добра одлука ако се не понуди алтернатива. Осим тога, производња платнених цегера, који су углавном добрим делом од пластике, као и папирних кеса, много је већи атак на животну средину. Таква производња још је много скупља и штетнија од производње пластике.