Фонд за науку Србије покренуо је, поводом 100 дана рада, први програм за финансирање истраживачких пројеката младих научника у вредности од шест милиона евра.

Како се наводи у саопштењу Фонда, циљ Програма за изврсне пројекте младих истраживача (ПРОМИС) јесте да пружи подршку идејама из свих области науке и укључивање младих научника у научно-истраживачки рад.

"Кроз оспособљавање младих доктора наука за руковођење и конкурисање за пројекте на националном и међународном нивоу, у оквиру овог Програма радиће се и на јачању професионалних капацитета у раној фази њихове каријере", каже се у саопштењу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Плате научника сигурне

Укупан фонд је шест милиона евра, односно 200.000 по пројекту у трајању од две године.

Средства су намењена свим областима науке, а конкурс за пројекте младих истраживача биће отворен до 2. септембра ове године.

В. д. директорка Фонда Милица Ђурић-Јовичић је на свечаности поводом обележавања 100 дана рада Фонда, на коме је представила резултате досадашњи рад, најавила и Програм сарадње са српском научном дијаспором, као и Програм развоја из области Вештачке интелигенције, чија ће реализација такође почети током године.

Фонд за науку Републике Србије државна је организација која пружа подршку научно-истраживачкој делатности. Један од најважнијих циљева је обезбеђивање услова за континуирани раст научно-истраживачких и развојних активности у Републици Србији, неопходних за напредак друштава заснованог на знању, додаје се у саопштењу.