Борили смо се годину и по дана да покажемо да је Србија искрено посвећена у борби против прања новца и финансирања тероризма. Донели смо огроман број закона и подзаконских аката, али што је много важније ушли смо у њихову примену и показали резултате који се огледају у значајно већем броју лица која су процесуирана за прање новца и великој заплени имовине“ рекао је Небојша Стефановић, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова.

Коментаришући скидања Србије са сиве листе ФАТФ-а, Стефановић каже да су полиција, тужилаштво, судови и друге институције у сарадњи са невладиним и приватним сектором уложили огроман рад како би у нашој земљи изградили оквир у којем грађани препознају да је Србија посвећена спречавању прања новца и да је у тој борби фактички лидер у региону.

Прочитајте још - Србија скинута са „сиве листе“ ФАТФ

Захвалан сам што смо за само годину и по дана испунили све препоруке ФАТФ-а, а то кажем јер ти процеси иначе трају код других држава и по две, три, четири и више година, и показали да заслужујемо поверење. Као председник Владиног тела, које је координирало ове активности, морам да похвалим све људе који су учествовали у раду овог тела, а који су заиста напорно и озбиљно радили да би за годину и по дана дошли до овог резултата“ рекао је Стефановић.

Он се тако захвалио запосленима у Управи за спречавање прања новца, Пореској полицији, полицији, тужилаштвима, судовима, адвокатској и нотарској комори, као и различитим министарставима који су учествовали у раду поменутог Владиног тела.

Задовољан сам јер је Србија, овом одлуком, добила оно место које јој припада, али ми морамо наставити да се боримо и даље, како би наш правни оквир континуирано унапређивали и постали једна од водећих земаља, која своје финансије и финасије оних који инвестирају у нашу земљу штити на најбољи могући начин“ закључио је Стефановић.