ПРОШЛЕ године забележено је 3.000 случајева насиља над старијим особама, а овој црној статистици придружује се и забрињавајући податак - у највећем броју случајева насиље нису пријавиле жртве, већ њихове комшије!

Обележавајући 15. јун, Међународни дан борбе насиља над старијим особама, Србија се суочила са страшним статистичким подацима који треба сваког да забрину. Наиме, насиље над старијима се у Србији свакодневно догађа, а спроводе га најближи, односно деца и рођаци. Већина старијих особа које су у дужем периоду трпеле насиље су жене. Основни разлог насиља је финансијски. Нажалост, жртве ретко пријављују насилнике.

- Психичко насиље је чешће него физичко, а насилници су обично корисници алкохола и опојних супстанци - каже Бисерка Јаковљевић, директор Центра за социјални рад у Јагодини.

У свим центрима за социјални рад у Србији се слажу да насилнике жртве ретко пријављују, јер такво понашање чланова њихове породице доживљавају као лични неуспех и срамоту. Насиље пријављују рођаци, комшије и пријатељи. Међутим, жртве ни тада не желе да сведоче против својих најближих.

Прочитајте још - Насиље над старима - најбоље чувана породична тајна

Процес демографског старења присутан је и у Републици Србији, па је у укупној популацији становништва све већи удео старијих особа. Према попису становништва из 2011. године, у Републици Србији је било 1. 250 316 лица која су имала 65 и више година, што је 17 одсто укупне популације. Просечна старост становништва у нашој земљи је веома висока и износи 42 године. Нарочито забрињава податак да 20 одсто старих у Србији редовно преживљава неки облик насиља. Путем СОС канала 1.500 жена је тражило помоћ.

- Прошле године су убијене 33 жене међу којима је било и девет бака - каже Сузана Пауновић, директор Канцеларије за људска и мањинска права. - Жртве ћуте и треба радити на овом проблему, јер оне штите своје насилнике. Сматрају да је стид, срамота и надају се да ће се насиље завршити а насилници променити. Охрабрујемо их тиме што говоримо о овој теми. Жртве треба да се обрате најближем центру за социјални рад, јер када пријаве насилника то више неће бити тајна и све службе могу да се укључе.

БАБЕ РОБИЊЕ

ПСИХОЛОЗИ су дефинисани појам "бабе робиње" који се односи на старије жене од којих сви очекују да буду жртве својих потомака. Ове старије жене кувају, перу, пеглају, чисте и чувају унуке. Од њих деца и читаво друштво очекује да увек буду на располагању другима. Оне су те које треба да брину и о својим родитељима или супругу када "падне" у кревет или постане дементан.